BIST 10.644
DOLAR 32,26
EURO 35,10
ALTIN 2.495,95
HABER /  GÜNCEL

Fitch'ten Yunanistan'a kötü haber

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Almanya ve Fransa'nın Yunanistan'a ikinci bir kurtarma paketi sunulması için bulduğu formüle olumsuz tepki verdi.

Abone ol

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Almanya ve Fransa'nın Yunanistan'a ikinci bir kurtarma paketi sunulması için bulduğu formüle olumsuz tepki verdi.

Fitch ikinci kurtarma paketine Avrupa bankalarının da dahil edilmesi durumunda Yunanistan'ın kredi notunu düşüreceğini ve "borçlarını ödeyemez durumda ülke" konumuna gerileteceğini açıkladı.

İkinci kurtarma paketi, IMF ve Avrupa Birliği'nin Atina'ya geçen yıl sunduğu 110 milyar euro tutarındaki ilk paketin yetersiz kalacağı endişeleri üzerine geçtiğimiz aylarda gündeme gelmişti.

Uzun süren müzakerelerin ardından Almanya ve Fransa geçen hafta bu konuda bir anlaşmaya vardı.

Buna göre ilk paketten farklı olarak, IMF ve AB'nin yanı sıra Avrupa bankaları da kurtarma planına katkı yapacaktı.

Almanya'nın kapsamlı ve zorunlu olmasını istediği, ancak daha sonra sınırlı ve gönüllü olmasına ikna olduğu formül şuydu:

Yunanistan devlet tahvili satın alarak Atina'ya kredi açan çoğunluğu Alman, Fransız ve İngiliz bankaları, bu tahvilleri daha uzun vadelilerle takas edecek, yani Yunanistan'ın borç geri ödemeleri ileri atılacaktı.

Bu sayede oluşturulacak kurtarma paketinin de 100 milyar euro'yu aşması planlanıyordu.

Ancak Fitch bankaların katılımını gönüllü olarak nitelemenin yanlış olacağını, bankaların hükümetlerden katılmaları yönünde baskı göreceklerinin açık olduğunu düşünüyor.

Fitch bunun sonucunda Yunanistan'ı "borcunu ödeyemez durumda ülke" ilan ederse Atina'nın kredi notunu bir kez daha fiilen düşürmüş olacak.

Yani yatırımcılara, "Yunan devlet tahvili alırsanız, faiz geliri elde edemez, sadece ana paranızı geri alabilirsiniz" mesajı verilmiş olacak.

Yatırımcıların bu durumda ellerindeki Yunan kağıtlarını panik halinde satmaya başlayacağı belirtiliyor.

Uzmanlar diğer önde gelen kredi derecelendirme kuruluşları Standard and Poors ve Moodys'in de durumdan rahatsız olduğu ve benzer adımlar atabilecekleri görüşünde.

Yunanistan'da en uzun gün

Yunanistan parlamentosu bugün ülke ekonomisinin geleceği hakkında tarihi bir oylamaya sahne olacak.

Yeni hükümet parlamentodan güvenoyu almaya çalışacak.

Hükümet güvenoyu almayı başarırsa, 28 milyar euro tutarındaki tasarruf programını parlamentoya getirecek.

Bu paket geçmezse, Yunanistan 110 milyar euro tutarındaki ilk kurtarma paketinin 12 milyar euro tutarındaki son dilimini alamayacak.

Ayrıca ikinci kurtarma paketi de tehlikeye girecek.