BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  EKONOMİ

Fitchden rahatlatan açıklama

Fitch, Türkiye piyasalarındaki sert düşüşlerin kredi notu için bir tehdit olmadığnıı söyledi.

Abone ol

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türk mali piyasalarında yaşanan sert düşüşlerin, henüz ülkenin kredi notu için bir tehdit olmadığını söyledi.

Fitch Gelişmekte Olan Avrupa Bölümü Başkanı Erward Parker yaptığı açıklamada, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) hisse senetlerinin mayıs ayından bu yana yüzde 25 değer kaybetmesi ve YTL'nin dolar karşısında yüzde 18 gerilemesinin Türkiye'nin 'pozitif' olarak belirlenen kredi notu görünümün için henüz bir tehdit olmadığını söyledi. Ancak Parker, Türk yetkililerinin başta mali disiplin olmak üzere belirlenen makroekonomik hedeflerden kaymayı ve daha fazla negatif şokun yaşanması halinde Fitch'in Türkiye'nin kredi notu görünümünü 'durağan'a revize edebileceğini vurguladı. Parker, kredi notunda bir revizyonun yaşanmaması, piyasaların güvenini artırılması ve piyasalardaki kargaşanın ciddileşmesinin önüne geçmek için Türk yetkililerin ihtiyatlı adımlar atması gerektiğini vurguladı. Parker, "Hükümetin mali disiplini sürdürmesine ve politik şoklardan kaçınmak için elinden geleni yapmasına ihtiyaç var" dedi.

Fitch açıklamasında, Türk piyasalarında yaşana kargaşaya neden olarak ise global risk algılamalarını değişmesinin yanı sıra, Türkiye'nin göreceli olarak yüksek kamu ve dış borcu ve finansman ihtiyacının da rol oynadığını kaydetti. Fitch, Türkiye'nin bu yıl 28 milyar Dolar cari işlemler açığı vereceğini tahmin ettiklerini vurgularken, kamu borcunun GSYH'ya oranının ise yüzed 68'den 67'ye gerilemesini beklemeye devam ettiğini kaydetti. Fitch, Merkez Bankası'nın faiz oranlarını 1.75 puan artırmasını kredibilitenin yeniden inşa edilmesi ve enflasyonun geri çekilmesi açısından güçlü bir adım olarak değerlendirirken, Türk yetkililerin makroekonomik istikrarı koruyamaması veya ülkenin yeni negatif dış şoklarla karşı karşıya kalması halinde Fitch'in nefatif bir reaksiyon vermesinin muhtemel olduğunu da vurguladı.