BIST 10.677
DOLAR 32,23
EURO 34,99
ALTIN 2.439,87
HABER /  POLİTİKA

Fırattan sarıkız itirafı

AK Partili Dengir Mir Mehmet Fırat, Ergenekon'u biliyor muydu? Fırat'ın cevabı ilginç.

Abone ol

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fırat, Ergenekon’un varlığını bilip bilmediğinin sorulması üzerine ““Ergenekon değil ama Sarıkız ile ilgili bana ihbar mektubu gelmişti. Biliyordum ama bunu detaylandırabilmek benim için imkansızdı” dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Anadolu Ajansı’na Ergenekon davasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. A.A muhabiri, Dengir Mir Mehmet Fırat’a 18 Kasım 2005 tarihinde düzenlediği basın toplantısında ‘darbe’ imasında bulunduğunu hatırlattı ve Ergenekon’un varlığını bilip bilmediğini sordu.

Fırat, bu soruya “Ergenekon değil ama Sarıkız ile ilgili bana ihbar mektubu gelmişti. Biliyordum ama bunu detaylandırabilmek benim için imkansızdı. Ben, hükümetin, icra organının bir yerinde değilim. Bir parti yöneticisiyim. Dolayısıyla bunun arka planını öğrenebilmem mümkün değildi. Ama gelen ihbar mektubuyla olayları üst üste koyunca böyle bir şeyin olduğunun karinelerine ben varmıştım. Düşünüyordum ama arkasının bu kadar çok komplike olduğunu şahsen pek düşünmemiştim” sözleriyle yanıt verdi.
Haberin devamı

TEHDİT ALDIM

AK Parti’li Fırat, kendisine yönelik herhangi bir tehdit olup olmadığı konusunda da şunları söyledi:

“Bana yönelik tehdit olmuştur, vardır da... Çok önemli değil. Mühim olan Türkiye’ye karşı olan tehdittir. Bana, tabii ki tehditler gelmiştir. Bu olabilir, normaldir. Ben bunu çok fazla önemsemiyorum ama Türkiye çok ciddi bir tehdit altındaydı. Rejim ciddi bir tehdit altındaydı. Tabii, yüzlerce masum insanın kanı döküldü. Bunlar aslında eli kanlı olan insanlar. Bunların mutlaka aydınlatılması lazım. Belgelere baktığınız zaman aslında bir Ergenekon davasının yeterli olduğu kanısında değilim. Birçok suçun belgesi ortaya çıktı. Aslında, savcılar bu suç belgelerinden hareketle geçmişte işlenmiş ve faili bulunmamış birçok cinayetin failini bulma imkanına sahipler ve bunun mutlaka yapılması lazım. Dolayısıyla bunu ben bir fırsat olarak addediyorum.”

AK PARTİ ERGENEKON’U ÖRTMEDİ

Fırat sözlerini şöyle sürdürdü:
“Burada AK Parti iktidarının yaptığı tek şey vardır: AK Parti Ergenekon olayını örtmemiştir, örtbas etmemiştir. Yoksa bizim yargıya karışma, yargıya bir talimat verme gibi bir görevimiz yok. Bağımsız savcılar var. Onlar bu talimatları verdiler. Biz, hükümet olarak, emniyet güçleri hükümete bağlı olduğu için hiçbir zaman ‘bunun üstünü örtün, bunun peşini bırakın’ demediğimiz gibi, ‘sonuna kadar, kim olursa olsun onun üstüne gidin. Savcının verdiği talimatı birebir uygulayın. Bunun güvencesi biziz’ demişizdir.”

BAYKAL’IN AVUKATLIĞINI MERAKLA BEKLİYORUM

Dengir Mir Mehmet Fırat, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın “Ergenekon’un avukatı olduğunu” söylediğini ifade ederek, şöyle konuştu:

“Bence bir siyasetçinin yapabileceği en büyük hatadır. Bir siyasi parti, özellikle de anamuhalefet partisi liderinin, iddianamesi yayımlanmamış, belgelerini görmemiş olduğu ama kapsamı itibariyle bazı belirtilerin olduğu bir dönem içerisinde kalkıp birilerinin savunuculuğuna soyunmak, avukatlığına soyunmak bence çok yanlıştı. Aynı hatayı telefon dinlenmesinde de yapıldı. Aynı hatayı, genel sekreterlerinin, hacca gitmek isteyen bir vatandaşımızla yaptığı söyleşiyle de gördük. Yani temel hatalar yapılıyor. Şimdi, tabii sormak lazım. Şimdi 200 sayfalık bir iddianame var ortada. Küçümsersiniz, şöyle dersiniz, böyle dersiniz ama onun içinde bir şeyler var. Kendisi de hukukçu. Bunun yanında 700 binin üzerinde de belge var. Dinleme belgeleri var, yazılar var... Şimdi, peki, sormak lazım: Dünyanın herhangi bir demokratik ülkesinde illegal, antidemokratik, demokratik rejime karşı, demokratik rejimi çökertecek proje ve planların içerisinde olan insanları savunabilecek mi? Olabilir. Savundu... Bunu halka nasıl anlatacak? Bunu kendi seçmenine, kendi tabanına nasıl anlatacak, ben merakla bekliyorum. Becerikli bir avukat olduğunu, iyi bir avukat olduğunu biliyorum ama yine de nasıl yapabileceğini, bu konuda neler yapabileceğini merakla bekliyorum. Aynı şeyi ben telefon dinlenmesinde de beklemiştim. Çünkü çok acele bir açıklama yapmıştı. ‘Eğer ispat edilemezse müfteri olarak ilan ediyorum’ demiştim. Ama bugün o iş kapatıldı. Dolayısıyla Ergenekon’un avukatlığını nasıl yapacağını merakla bekliyorum. Tahmin ediyorum ki, bunu da unutturmaya çalışacaktır ama halkımız hiçbir şeyi unutmaz.”