BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,82
ALTIN 2.509,45
HABER /  GÜNCEL

Financial Times Erdoğan'ı eleştirdi PKK'yı korudu!

İngiliz Financial Times gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında sert ifadelerin bulunduğu bir makale yayınladı. Makalede AK Parti'nin erken seçim ve çözüm süreci politikaları eleştirildi.

Abone ol

7 Haziran genel seçiminde AK Parti'nin tek başına iktidar olamadığını belirten Financial Times, sonuçların ardından gerçekleştirilen koalisyon görüşmelerini 'maskaralık' olarak nitelendirdi.

"(Erdoğan) geçen ay; Ankara'nın, 30 yıllık ayaklanmayı, Kürt azınlığa daha fazla kültürel ve kendi kendini yönetme alanı vererek bitirmek için müzakere ettiği Kürdistan İşçi Partisi'ne (PKK) karşı bir yıpratma savaş başlattı" diye yazan FT, bu dönemde başlatılan PKK'ya yönelik operasyonların "Erdoğan'ın milliyetçi oylarla ilgili bir arayışı gibi göründüğünü" belirtti.

financial-times,-erdoğani-eleştirdi-pkkyi-korudu.jpg

Gazete'nin "Erdoğan'ın Türkiye'yi kaosa sürükleme riski taşıdığı" yorumundunda bulunduğu makalede şöyle denildi:

"KAPRİSLİ YÖNETİM KAOSA SÜRÜKLÜYOR"

"Cumhurbaşkanı hiçbir zaman reddedilmeyi kabul eden biri değildi ancak şimdi, onun kaprisli yetki kullanımı Türkiye'yi kaosa doğru sürükleme riski taşıyor. Erdoğan bu ay, insanlar beğense de beğenmese de, iktidarın kendi başkanlığına taşındığını söyledi: 'Artık ülkede sembolik değil, fiili gücü olan bir cumhurbaşkanı var'. Geriye dönük olarak anayasayı güncelleme çağrısında bulundu."

"ÖNCE HÜKÜM SONRA KARAR"

FT bu çağrı nedeniyle Erdoğan'la, 'Alis Harikalar Diyarında' romanındaki, yargılama tarzı, 'önce hüküm, sonra karar' olan Kırmızı Kraliçe karakteri arasında benzerlik kurdu. FT'deki makalede seçim anketlerinin, AKP'nin anayasa değişikliği için gerekli olan milletvekili sayısına da, tek parti iktidarı için gerekli milletvekili sayısına da ulaşabileceğine dair bir gösterge sunmadığı belirtildi.

"DÜŞMANLIĞI BİTİRMEK İÇİN ÇALIŞAN TÜRK LİDER"

Haziran seçimlerinin en büyük şokunun HDP'nin yüzde 10 barajını geçmesi olduğunu belirten FT, "Kürt kentlerindeki baskılar nedeniyle bu oyların AKP'ye geri akması için fazla bir sebep olmadığını" yazdı.

"Çelişkili bir biçimde Erdoğan, Türkler ve Kürtler arasındaki düşmanlığı bitirmeye çalışmak için en fazla şey yapmış olan Türk lideri" diyen gazete, Türkiye'de ateşkesin sona erdiğini ve çatışmaların yeniden başladığını aktarırken Suruç'taki saldırıyı ve PKK'nın polis ve askerlere saldırılarını hatırlattı.

"PKK, CİHATÇILARDAN DAHA BÜYÜK TEHLİKE"

"Hükümet Suriye'de IŞİD'e karşı sadece bir hava saldırısı yaptı ama Kuzey Irak'taki PKK mevzilerine karşı çok sayıda saldırı yaptı" diye yazan FT, "Erdoğan'ın, Suriye'deki silahlı Kürt milislerinin, Türkiye için cihatçılardan çok daha büyük bir tehlike olduğunda ısrar ettiğini" belirtti.

"TÜRKİYE EKONOMİSİ KIRILGAN"

"Türkiye ekonomisinin bu karmaşa karşısında daha kırılgan göründüğünü" belirten FT, "Her ne kadar şimdi meclis feshedilecekse de cumhurbaşkanına karşı hâlâ bir geri itme söz konusu. Yakınlarda Anayasa Mahkemesi, İslamcı rakiplerin temizlenmesinin parçası olan, binlerce dershanenin yasaklanması kararını iptal etti" diye yazdı.