BIST 9.989
DOLAR 32,38
EURO 34,76
ALTIN 2.435,55
HABER /  DÜNYA

FİLİSTİNLİ MÜLTECİLER KKTC’DE

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde örgütlü bulunan Mülteci Hakları Derneği’ne 37 Filistinli sığınma talebinde bulundu. <br/>Konuyla ilgili aç...

Abone ol

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde örgütlü bulunan Mülteci Hakları Derneği’ne 37 Filistinli sığınma talebinde bulundu.
Konuyla ilgili açıklama yapan Mülteci Hakları Derneği Başkanı Ceren Göynüklü, sığınma talebinde bulunan yetişkinlerin 8’i erkek, 8’i kadın; en küçüğü 1 aylık en büyüğü 13 yaşında olmak üzere 21’i çocuk toplam 37 Filistinli sığınmacının yardıma muhtaç olduğunu söyledi.
Ailelerin yasal durumda olduğunu ifade eden Göynüklü, şu açıklamalarda bulundu: “Kıbrıs’ın kuzeyinde mültecilere yönelik herhangi bir mekanizma olmayışından kaynaklı ne yazık ki gidebilecek, başvurabilecek kişileri yok. Mülteci Hakları Derneği olarak kendilerinin başvurularında yardımcı olmaya çalışıyoruz."
Göynüklü, ailelerin acil bir şekilde konaklama ihtiyaçları olduğunu, şu an bulundukları koşullarda sayılarının fazla olmasından dolayı konaklama ve gıda sıkıntısı yaşadıklarını kaydetti.
Maddi olarak desteğe ihtiyaçları olduğunu ifade eden Göynüklü, uluslararası hukuka göre sığınma hakkının tanınması gerektiğini ancak Kıbrıs’ın kuzeyinde mültecileri koruyan herhangi bir yasanın bulunmadığını, devletin yasal ve idari anlamda destek çıkabileceğini söyledi. Göynüklü, ayrıca geçen süre içerisinde sığınmacı sayısının artabileceğine dikkat çekti.
Öte yandan, Filistinli mültecilerden bir kişi, bu ülkeye sığınma talebinde bulunduklarını, çok zor durumda olduklarını söyleyerek yardım talebinde bulundu. 37 kişi olarak geldiklerini anlatan Filistinli, şöyle konuştu: "Evimiz, paramız hiçbir şeyimiz yok. Yetkililerden bu ailelere çözüm bulmalarını istiyoruz. Eğer bizi biri duyuyorsa bu ailelere yardım edin. Çocuklarımız arasında en küçüğü bir aylık. Eğer herhangi biri yardım ederse bizleri mutlu eder” Filistinli mülteci, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a da seslenerek şunları söyledi: “Lütfen, sevgili Başbakan, bu ailelere yardım et. Problemlerden dolayı Filistin’e geri dönemeyiz. Tüm Filistinli aileler olarak yardım talep ediyoruz.”
(İHA)