BIST 9.916
DOLAR 32,46
EURO 34,87
ALTIN 2.436,24
HABER /  DÜNYA

Filistin lideri zehirlendi mi ?

İsviçreli adli tıp uzmanlarının hazırladığı rapora göre, 2004 yılında hayatını kaybeden Filistin lideri Yaser Arafat, polonyum denilen radyo...

Abone ol

İsviçreli adli tıp uzmanlarının hazırladığı rapora göre, 2004 yılında hayatını kaybeden Filistin lideri Yaser Arafat, polonyum denilen radyoaktif maddeyle zehirlenmiş olabilir.
El-Cezire televizyonunun ele geçirdiği rapora göre, Arafat’ın vücudunda yüksek miktarda polonyum bulundu. İsviçre’nin Vaudois Üniversitesi’ndeki bilimadamları, Arafat ‘ın sağlık kayıtları ve naaşından alınan kemik parçaları ve gömüldüğü yerdeki toprak örneklerini inceledi. Bilimadamlarına göre elde edilen sonuçlar, Arafat’ın polonyum 210 denilen madde ile zehirlendiği teorisini destekliyor. Raporda, ölümün üzerinden uzun bir süre geçtiği ve alınan örnekler sınırlı olduğu için zehirlenme kanısının kesin olmadığına dikkat çekiliyor. Yiyeceklerde ve insan vücudunda doğal olarak bulunan polonyum maddesi yüksek dozda alındığında ölümcül olabiliyor.

RUSLAR "YOK" DEMİŞTİ
İsviçre’nin yanı sıra Rus ve Fransız adli tıp uzmanları da Arafat’ın kesin ölüm nedenini belirlemek için çalışmalar yürütüyor. Geçtiğimiz ay bir açıklama yapan bir Rus adli tıp uzmanı, Arafat’ın vücudunda polonyuma rastlanmadığını açıklamıştı.
Filistinli lideri zehirlemekle suçlanan İsrail ise iddiaları yalanlıyor. BBC’ye konuşan İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yigal Palmor, rapor için, “bilimden ziyade pembe dizi” ifadesini kullandı. Arafat’ın eşi ve Filistin Yönetimi tarafından yaptırılan araştırmanın “yanlı” olduğunu söyleyen Palmor, araştırmada Arafat’ın öldüğü hastanedeki doktorların görüşü ve bu hastanede Arafat’a yapılan testlere başvurulmadığını ifade etti.
Arafat’ın eşi Süha Arafat ise, İsviçreli adli tıp uzmanlarının raporunun, eşinin ölümünün “siyasi bir suikast” olduğunu gösterdiğini söyledi. Arafat’ın ölümüyle ilgili şüphelerinin doğrulandığını belirten Süha Arafat, bu “suikastı” kimin gerçekleştirmiş olabileceğiyle ilgili yorum yapmaktan kaçındı.
2004 yılında hastalanan ve Fransa’daki bir hastanede tedavi gören Arafat, aynı yılın Kasım ayında, 75 yaşında hayatını kaybetmişti. Resmi kayıtlara göre, Arafat, bir kan hastalığından kaynaklanan inme sonucu vefat etti.
(İHA)