BIST 10.083
DOLAR 32,53
EURO 34,86
ALTIN 2.434,13
HABER /  GÜNCEL

Filistin: Hamas ve El Fetih yeni başbakan için anlaştı

Filistin'de geçen ay birlik hükümeti kurulması için uzlaşıya varan Hamas ve El Fetih, hükümeti kurma görevini Dr. Rami Hamdallah'a verdi.

Abone ol

Filistin'de El Fetih ve Hamas, birlik hükümeti kurma çalışmalarını başlatacak Başbakan üzerinde anlaştı.

Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas, Batı Şeria yönetiminde başbakan olarak görev alan Rami Hamdallah'ı birlik hükümetini kurması için görevlendirdi.

Hamas'ın 2007'de yapılan seçimlerle Gazze Şeridi'nin yönetimini ele almasından bu yana iki farklı idarenin hüküm sürdüğü Filistin'de geçen ay taraflar birlik hükümeti kurulması için uzlaşıya varmıştı.

Guardian gazetesinin internet sitesinde yer alan habere göre, Hamdallah'a hükümet kurma yetkisini resmi bir mektupla ileten Abbas, yanında Hamdallah'la yaptığı basın açıklamasında "Bu mektup Dr. Rami Hamdallah'ı yeni bir geçiş hükümeti kurması için atayan mektuptur. Bu zor görev için kendisine iyi şanslar diliyorum, altından kalkacaktır" dedi.

Guardian'dan Peter Beaumont, "Hem İsrailli hem de Batılı yetkililer, Hamas'ın desteklediği bir birlik hükümetinin ileride büyük ve karmaşık sorunlara yol açabileceğini söylüyor" diyor.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, 'Hamas'ın içinde olduğu bir hükümetle hiçbir zaman masaya oturmayacağını' belirtmişti.

Yeni hükümeti kurmak için Rami Hamdallah Başbakan olarak görevlendirilirken, AFP'ye konuşan yetkililer tarafların Dışişleri Bakanı'nın kim olacağı konusunda fikir birliğine varamadığını ifade ediyor.

Guardian yazarı Peter Beaumont birlik hükümeti için şu yorumu yapıyor:

"Geçmişte uzlaşıya varmakta zorlanan her iki tarafı birbirine çeken ortak zayıflıkları oldu. Abbas'ın meşruiyeti barış görüşmelerinin son etabındaki başarısızlık nedeniyle zarar gördü ve birlik hükümetiyle meşruiyeti güçlenecek. Gazze'de Hamas ise İsrail ve Mısır'ın ortak ambargosu altında sıkıntı yaşıyordu."