BIST 9.831
DOLAR 32,58
EURO 35,04
ALTIN 2.460,10
HABER /  EKONOMİ

Fildişi Sahili'nde dev yatırımlar

Fildişi Sahili Türk Ticaret ve Sanayi Odası İstanbul Şubesi’nin iki ülkenin büyükelçilerinin katılımı ile Kağıthane’de yapıldı.

Abone ol

Fildişi’nde 3 milyon Avro’luk yatırım yapan işadamı İsmail Genan, “Fildişi’ne sadece ticaret için değil, kardeşlik bağlarını sağlamlaştırmak için gittik. Orda kurduğumuz Ticaret Odası ile de Fildişi ile Türkiye arasında ticari bir köprü olmasını sağladık” dedi.

Açılışta konuşan Fildişi Sahili Türk Ticaret ve Sanayi Odası Fahri Başkanı İşadamı İsmail Genan, Fildişi Sahili Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında 2005 yılında Ticaret anlaşması imzalandığını hatırlatarak, Fildişi Sahili’ndeki iç savaş nedeniyle iki ülke arasındaki ilişkilerin bugüne kadar mütevazi düzeyde kalmak durumunda olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin Afrika’ya açılım kapmasında yaptığı çalışmaların kendilerine cesaret verdiğini de ifade eden Genen, “Biz de bu yoldan yürümeye karar verdik. Bu açılım ile Afrika’ya sadece ticari değil, insani olarak da var olmak için Türk işadamları olarak elimizi taşın altına koymaya karar verdik. Bu düşünce ile Türk Sanayici ve İşadamları olarak Fildişi Türk Ticaret ve Sanayi Odası’nı kurduk. Fildişi Sahili’nde yaptığımız kuruluş çalışmalarında, Fildişi hükümetinin bürokratik anlamda bizlere yakın ilgi ve desteklerini gördük. Bu destek ile 2 ay gibi kısa sürede Fildişi’nde odamızın resmi kuruluşunu tamamladık ve açılışını yaptık. Bu oluşuma destek veren Fildişi’ndeki Türk İşadamlarına ve Fildişili İşadamlarına çok teşekkür ederim” dedi.

İsmail Genan, Fildişi’nde sadece kendisinin 3 milyon Avro yatırım yaptığını ifade ederek, bu yatırımın inşaat sektöründe olduğunu belirtti.

Genan sözlerini şöyle sürdürdü: “İnşaat yatırımı yapmak üzere Fildişi’ne gittiğimizde beton santralinin olmadığını gördük. Bu nedenle öncelikle beton santrali kurmaya karar verdik. Geçtiğimiz günlerde beton santralinin aktif çalışmasını sağladık. Dolayısıyla Fildişi’ne modern bir beton santrali kazandırmış olduk. Kişisel olarak yatırımımız devam edecektir. Bizler bu yatırımı yaparken, Türk işadamlarının da yatırım yapmak üzere bir odalarının bulunması için öncülük ettik. Çok şükür bu oda da kurulmuştur. Bugün de İstanbul Şubesi’nin açılışını yaptık. Afrika’nın birçok bölgesinde de Ticaret odaları ile var olmak istiyoruz. Yatırım yapmak isteyen Türk işadamlarının ilk kapısı olup onlara yol göstermeyi amaçlıyoruz. “

Fildişi Sahili Türk Ticaret Odası Başkanı Osman Gümüşkaya’da yaptığı konuşmada, oda olarak öncelikle sosyal sorumluluk projelerine ağırlık vereceklerini ifade ederek, “Fildişili olan Galatasaraylı futbolcu ve Fildişi’nde barışın sembolü olan Drogba dün akşam oda yönetimimizle birlikte oldu. Sosyal sorumluluk projelerinde kendileriyle birlikte hareket etme kararı aldık. Türk işadamlarını Afrika’ya yatırıma davet ediyorum” şeklinde konuştu.

Fildişi Sahili Türk Ticaret Odası Genel Sekreteri Fatih Sağlam’da Fildişi Sahili’nden bilgiler vererek, “ Fildişi Sahili Afrika’nın ve dünyanın en büyük kakao ve kahve üreticisi aynı zamanda... Dünya kakao üretiminin yüzde 40'ı buradan sağlanıyor. Tarım sektöründe üretilen ürünlerin en önde gelenleri kahve, kakao tanesi, muz, palmiye çekirdeği, mısır, pirinç, manyoka (tapyoka), tatlı patates, şeker, pamuk, kauçuk ve kerestedir” dedi.

Fildişi Sahili Türk Ticaret ve Sanayi Odası İstanbul Şubesi’nin açılışına Fildişi’nin Ankara Büyükelçisi Yacaoba Atta, Türkiye’nin Fildişi Büyükelçisi Yalçın Kaya Erensoy, Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, Fildişi Dış işleri Bakanlığı sözcüsü, Fildişi Sahili’nden çok sayıda gazeteci ile Sanayici ve İşadamları katıldı.