BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

FETÖ'cülerin ifadelerinde kullandığı üç yöntem!

Eski Hava Kuvvetleri Komutanlığı Başsavcısı emekli Albay Ahmet Zeki Üçok, FETÖ davalarında yargılananların savunma yöntemlerini anlattı.

Abone ol

Eski Hava Kuvvetleri Komutanlığı Başsavcısı emekli Albay Ahmet Zeki Üçok, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) sanıklarının, iddianamelerde, fotoğraf, görüntü ve tanık ifadeleri gibi deliller ve suç unsurları bulunmasına rağmen savunmalarında, örgütün talimatları doğrultusunda sırasıyla "inkar", "başkasını suçlama" ve "komutanlarla irtibatlandırma" şeklinde bir strateji uyguladığını söyledi.

Üçok, FETÖ davalarında yargılananların savunma yöntemlerini AA muhabirine değerlendirdi.

FETÖ'nün uluslararası istihbarat örgütleri tarafından kurulup geliştirilen ve kullanılan bir suç örgütü olduğunu anlatan Üçok, 15 Temmuz, 17/25 Aralık ve benzeri girişimlerin bu örgütlerin veya bu örgütleri kullanan devletlerin talimatıyla yapıldığını kaydetti.

SUÇLAMALARI BERTARAF ETMEK İÇİN...

Terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen'in darbe girişiminin ertesi günü "darbeyi şiddetle kınadığı, bilgisi olmadığı" şeklinde açıklama yaptığını belirten Üçok, bunun o dönemde başarısız darbe sonrasında kendisine yönelecek suçlamaları bertaraf etmek amacıyla kullandığı ilk söylem olduğunu dile getirdi.

Amerika'ya yaptıkları ziyaret sırasında da Gülen'in bu söylemlerinin benzerlerini oradaki bir senatörden duyduklarını, Kasım 2016'da Alman istihbaratının Türkiye'deki darbeyi incelediklerini ve arkasında Gülen'in izlerini göremediklerini söylediğini aktaran Üçok, yine İngiltere'deki istihbarat dairesince de bununla benzer bir rapor hazırlandığını kaydetti.

FETÖ'YÜ AKLAMAYA ÇALIŞIYORLAR

Ahmet Zeki Üçok, bunların FETÖ'yü aklamaya yönelik uluslararası çaba olduğunu belirterek, şöyle devam etti: "Bu suç örgütünü kullanan ülkelerin başını çektiği bir söylem geliştirildi. Bu söylem de 'Bu işle Fetullah'ın ilgisi yoktur, FETÖ değil, başkaları yaptı.' şeklinde oldu. Bir süre sonra Gülen 'Darbeyi hükümetin icraatlarından hoşlanmayan Atatürkçüler, ulusalcılar, kemalistler yaptı.' dedi. Bu da ikinci adım oldu. Birinci adım 'Biz yapmadık.' oldu.

AKIN ÖZTÜRK İLK UYGULAMAYI BAŞLATTI

Ortada ölenler ve yaralananlar vardı. Kimin yaptığını oturtmak için de Atatürkçü, kemalist, ulusalcı, hükümetin uygulamalarından hoşlanmayan bir grup adı altında suçlanacak kesim yarattılar. Bu ikinci adımdı. Üçüncü adım da özellikle Akıncı Üssü davasında, kamuoyunun gözlerinin önünde komutanlarla ilişkilendirme gayreti görüyoruz. Özellikle Akın Öztürk bu konuda ilk uygulamayı başlattı. 'Genelkurmay Başkanı ne emir verdiyse onları yaptım.' dedi. Bu davadaki bazı sanıklar da üst kademedeki komutanların emriyle yaptıklarını söyleyerek, üst komuta kademesinin de olduğuna yönelik çabaya girdi."

BU SAVUNMA STRATEJİSİ TÜRKİYE'DE TUTMAZ

Ahmet Zeki Üçok, bunların kamuoyunda sert karşılıklar bulduğunu ifade ederek, darbenin toplumun gözü önünde canlı yayınlarla yapıldığını, herkesin de bunları gördüğünü dile getirdi.

Savcıların darbeyle ilgili fotoğraf, görüntü ve tanık ifadeleri gibi neredeyse bütün delilleri, suç unsurlarını iddianamelere koyduğunu belirten Üçok, "Bunlara rağmen bu tür beyanlarda bulunmaları örgütün dışarıdan aldığı talimatlar doğrultusunda geliştirdiği stratejinin sonucu. Yani, inkar, başkalarını suçlama ve bunu komuta kademesiyle irtibatlandırma yapıyorlar. Bunun Türkiye'de tutması mümkün değil. Zaten onlar da Türkiye'deki insanlara karşı bu söylemlerini geliştirmiyorlar. AB ülkelerine, Amerika'ya, kendilerine destek olan ülkelere karşı bu söylemlerini yapıyorlar." diye konuştu.

DARBEYE KATILANLAR CEZALANDIRILACAK

Üçok, bu davaların sonunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) gidileceğini anlatarak, FETÖ sanıklarının beyanlarını buraya yönelik bir savunma şekli olarak gördüğünü söyledi. Üçok, "Bu savunmaların bu amaçlarla yapıldığını, özellikle Amerika, AB ülkeleri, AİHM'e yönelik savunmalar olduğunu, karşılığının Türk kamuoyunda olmadığını kesin olarak söylüyorum. Darbeye fiilen katılan kişilerin en şiddetli şekilde cezalandırılacağını göreceğiz. Suçsuzların da beraat ettiklerini göreceğiz." dedi.

ÖRGÜTSEL BİR DAVRANIŞ

Örgütlerin savunma stratejilerini, örgüt yöneticileri veya örgütü kullananların belirlediğini ifade eden Üçok, "FETÖ'yle ilgili geliştirilen strateji inkar, başkasını suçlama ve komutanlarla irtibatlandırma şeklinde üç aşamalı. Tamamı bunu uyguluyor ki bu da örgütsel bir davranış biçimi olarak değerlendirilebilir. Daha önce nöbetçi hakimlikte, savcılıklarda avukatlarıyla beraber verdikleri ifadeleri reddediyorlar. Kendi resmini 'Ben değilim.' diyecek kadar da bir ret içerisine giriyorsan bu bence örgütsel davranıştır." değerlendirmesini yaptı.