BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,77
ALTIN 2.496,86
HABER /  GÜNCEL

FETÖ sanığı Dişli'den 15 Temmuz savunması

FETÖ sanığı Mehmet Dişli, 15 Temmuz gecesi Genelkurmay Başkanlığı ile Akıncı üssünde yaşananları anlattı. Dişli, hakkında iddiaları kabul etmedi, Akar'ı darbeye ikna gibi bir girişiminin bulunmadığını ileri sürdü.

Abone ol

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 kişinin yargılandığı davanın dokuzuncu celsesi, eski Genelkurmay Stratejik Dönüşüm Dairesi Başkanı Tümgeneral Mehmet Dişli'nin çapraz sorgusuyla tamamlandı.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları kampüsünde görülen davada, iddianamede, olay tarihinde saat 21.00 sıralarında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar'ın makam odasına girerek, "Komutanım, operasyon başlıyor, herkesi alacağız, taburlar, tugaylar yola çıktı, biraz sonra göreceksiniz" dediği ve darbeciler tarafından düzenlenen sözde atama listesinde görevine devam edeceği belirtilen tutuklu sanık Dişli'nin savunmasına başlandı. Dişli savunmasında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'a yapacağı sunum sırasında makam odasına girerken silah zoruyla rehin alındığını iddia etti. 

"SİLAH ZORUYLA YAZILAN NOTLARI OKUDUM"

Kendisine silah zoruyla darbeye ilişkin notlar yazdırıldığını ve bunları komutana okuduğunu söyleyen Dişli, ilk etapta gelişmeleri ciddiye almadığını; ancak İkinci Başkan Yaşar Güler'in emir subayının vurulduğunu öğrendikten sonra gelişmelerin vahim bir hal aldığını kaydetti. Dişli, Genelkurmay Başkanının da etkisiz hale getirilmeye çalışıldığını söyledi.

"SİLAH ZORUYLA GÖTÜRÜLDÜK"

Kendi iradelerinin dışında Hulusi Akar ile birlikte Akıncı'ya götürüldüklerini söyleyen Dişli, bu süreç içerisinde Akar'ı iknaya yönelik tek bir cümlesinin olmadığını, sözlerinin sadece kendisine yazdırılanları rapor etmek, vukuat tekmili vermek olduğunu iddia etti. Bu süreç zarfında Akar ile birlikte plan yaptıklarını söyleyen Dişli, bir duyuruyla birliklerin kışlaya geri dönmesinin istenmesinin planlandığını kaydetti.

AKIN ÖZTÜRK İLE TEMAS

Dişli, Akıncı Üssü'nde Genelkurmay Başkanı Akar'ın, darbecileri bu maceradan vazgeçirmek için Akın Öztürk'ten talepte bulunduğunu, onun da başaramadığını söyledi.

Kendisinin ise Akar'a "sekreterlik veya sekreterya" görevi yaptığını iddia eden Dişli, zaman zaman karargahla irtibat kurup, Akar'ı bilgilendirdiğini, onun taleplerini zaman zaman 143. Filo'dakilere ilettiğini savundu.

AKINCI'DAN AYRILMALARI

Dişli, saat 09.00 civarında Çankaya Köşkü'ne inmesinden sonra, gözaltına alınana kadar kriz masasında görev yaptığını, Genelkurmay Başkanı Akar'ın yanında TSK'dan yalnızca kendisinin bulunduğunu söyleyerek, burada Akıncı Üssü'ndekilerin teslim olma sürecini takip ettiğini, alıkonulan kişilerin emniyetli şekilde tahliyesini sağladığını anlattı.

Mehmet Dişli, "Genelkurmay Başkanının emirlerinin yerine getirilmesi noktasında görev aldım. Madem ben şüpheliydim, neden Sayın Genelkurmay Başkanı, hükümet üyelerinin de önünde 7 saatten fazla bir süre, bu olayın en kritik aşaması olan sonlandırma safhasında, uçakların ateş ettirilmesi, ateşin kestirilmesi dahil çok sayıda kritik konuda silahlı kuvvetlerin birimlerine onca emri iletmeme müsaade etti?" dedi.