BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,94
ALTIN 2.425,17
HABER /  GÜNCEL

FETÖ darbesinin arkasında Almanya mı var?

Alman BND'nin 15 Temmuz darbesiyle ilgili açıklamalarına Ankara'dan tepki geldi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, açıklamaları FETÖ'yü aklama operasyonu olarak nitelendirdi.

Abone ol

Almanya dış istihbarat teşkilatı BND'nin Başkanı'nın 15 Temmuz değerlendirmesine tepkiler sürüyor. Savunma Bakanı Fikri Işık, böyle bir açıklamanın "Darbenin arkasında Almanya mı var sorusun akıllara getirdiğini" söylerken Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın ise açıklamaları Avrupa'nın Gülen örgütünü aklama operasyonu olarak nitelendirdi.

Alman Der Spiegel dergisine konuşan Almanya'nın dış istihbarat birimi Federal Haberalma Servisi'nin (BND) Başkanı Bruno Kahl, 15 Temmuz darbe girişiminden Gülen örgütünün sorumlu olduğundan şüphe ettiğini söylemişti. Kanal 7 televizyonuna konuşan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, 15 Temmuz'daki darbe girişiminin arkasında Gülen örgütünün bulunduğunu herkesin çok iyi bildiğini belirterek, şunları söyledi:

"Eğer Alman istihbaratının başındaki kişi, 'Biz burada FETÖ'yü göremedik' diyorsa ya bu adamın iki gözü birden kördür, iki kulağı birden sağırdır ya da arzu ettikleri bir işin gerçekleşmemiş olmasından dolayı fâilleri gizleme ihtiyacı hissediyordur. Bunun başka izahı olmaz. Bu da herkesin aklına şu soruyu getirir: Acaba iş birliği mi yaptınız, siz bu işin neresindesiniz?

"DARBENİN ARKASINDA ALMAN İSTİHBARATI MI VAR?"

Bir ülkenin, Almanya'nın istihbarat şefinin böyle bir açıklama yapması Almanya üzerideki şüphelerin son derece artmasına ve 'Bu darbenin arkasında acaba Alman istihbaratı var mı?' sorusunun sorulmasına sebep olur. Bunu artık Alman halkının takdirine bırakmak durumundayız. Alman halkı ve Alman siyasetinin bu açıklamayı yapan kişiyi ciddi derecede sorguya çekip, 'Sen ne yapmak istiyorsun?' diye bir sorması gerektiğini düşünüyorum, Alman siyasetinin bunu yapması lâzım. 

KALIN: AVRUPA'DA FETÖ'YÜ AKLAMA OPERASYONU

CNN Türk yayınına katılan Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın da, Kahl'ın, "15 Temmuz darbesinin arkasında Gülen'in olduğuna iknâ olmadık" şeklindeki açıklamasını "Avrupa'da Gülen örgütünü aklama operasyonu" olarak yorumladı. Kalın şöyle konuştu:

"FETÖ'ye kimlerin arka çıktığını göstermesi açısından çok ibretlik bir tablo bu. Siz en son BND başkanının ne zaman açıklama yaptığını duydunuz? Çok nadirdir, Alman istihbarat başkanının böyle spesifik bir konuda çıkıp, hani genel bir güvenlik değerlendirmesi de yapmıyor, çok özel bir konudan bahsediyoruz. 15 Temmuz darbesi-FETÖ ilişkisinden bahsediyoruz. Bu konuda Alman istihbaratı BND başkanının çıkıp açıklama yapması, bu çok yönlü okunması gereken bir şeydir. Bu Avrupa'da FETÖ'yü aklama operasyonudur. Bizim Avrupa'ya, Amerika'ya FETÖ konusunda yaptığımız bildirimleri, baskıyı boşa çıkartmaya dönük bir hamledir. Bu, Almanya devletinin nasıl dolaylı yollardan PKK'ya arka çıkıyorsa aynı şekilde FETÖ'ye de arka çıkacağının işaretedir. Zaten şu anda bir sürü FETÖ kaçkını firari suçlu Almanya'da. Alman istihbaratının bu adamların nerede olduğu, ne iş yaptığı, kimlerle görüştüğüne dâir bir bilgisinin olmama ihtimali var mı? Peki niye koruyup kolluyorlar bunları o zaman? Demek ki Türkiye'ye karşı kullanacakları elverişli enstrümanlar bunlar. Türkiye'ye karşı kullanabileceklerini düşünüyorlar."