BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,82
ALTIN 2.509,45
HABER /  GÜNCEL

Fethullah Gülen Türkiye'ye dönerse ne olur?

Vatan gazetesi yazarı Ruşen Çakır, Fethullah Gülen'in Türkiye'ye dönmesi halinde yaşanacakları yazdı.

Abone ol

TÜRKİYE'de Fethullah Gülen ve cemaati konusunda en güçlü kalemler arasında yer alan Vatan gazetesi yazarı Ruşen Çakır, bugünkü köşesinden "Fethullah Gülen Türkiye'ye geri dönerse ne olur?" sorusuna yanıt verdi.

Bir süredir okurlarından bu sorunun yanıtına ilişkin yazılar aldığını söyleyen Çakır, dünkü yazısına gönderme yaparak "Cemaat sivilleşme ve şeffaflaşmayı esas alan bir çizgiyi benimserse hem kendileri, hem de Türkiye için daha hayırlı olacağı" hatırlatmasında bulundu.

Ancak Ruşen Çakır, bu seçeneğin cemaat açısından işlevsel olabilmesi için bir şart koştu:

"Gülen'in Türkiye'ye dönmesi gerekir."

Çakır daha sonra Gülen'in dönmesi halinde neler yaşanabileceğin sıraladı.

FETHULLAH GÜLEN TUTUKLANIR MI?

Cemaat'in mutlak anlamda sivilleşme ve şeffaflaşmayı esas alması durumunda bunun hayata geçirilmesi için belli bir süreye ihtiyaç duyulacak ve bunun belli bir anında Gülen'in ülkeye dönmesi şart olacak. Zira Cemaat Türkiye'de kapılarını ne kadar açarsa açsan, ana karargâh Pennsylvania'da kaldığı sürece kuşku ve suçlamalar devam edecek, şeffaflaşma asla tamamlanamayacaktır. (Bu noktada ülkemiz muhafazakârlarının ABD, Batı, İsrail vb.li komplo teorilerine pek meraklı olduklarını akılda tutalım)

Yazının bu bölümüne kadar gelen okuyucuların bir kısmının "iyi ama dönerse tutuklanmaz mı?" diye sorduğunu duyar gibiyim. Kuşkusuz Gülen'in sürgünde 15 yılı doldurmasının ana nedeni yargıyla sorun yaşama kaygısıdır. 12 Mart 1971 askeri darbesinin ardından bir müddet tutuklu kalan Gülen'in ilerleyen yaşında ve ciddi sağlık sorunlarıyla yeniden bu deneyimi yaşamak istememesi anlaşılır bir şey. Ancak AKP hükümetiyle giriştiği savaş ne kadar keskin olursa olsun, Başbakan Erdoğan kendisini en ağır suçlama ve hakaretlerle ne kadar hedef göstermiş olursa olsun, Gülen'in sınırdışı edilmek gibi herhangi bir zorunlu hal olmaksızın kendi rızasıyla ülkeye dönmesi halinde, muhtemelen hakkında dava açılacağını ama tutuklanma ihtimalinin çok düşük olacağını düşünüyorum.

ÜÇÜNCÜ BİR GÜÇ ÇIKANA KADAR...

Sanıyorum esas sorun ülkeye dönmesi halinde tutuklanıp tutuklanmayacağından ziyade Cemaat'i ABD'de olduğu gibi rahat ve özgür bir şekilde yönetip yönetemeyeceğidir. Eğer Cemaat şu anki durumunu muhafaza edecek olursa devletin kendisine ciddi zorluklar çıkaracağı muhakkak, ama devlet içinde örgütlenme iddiasından inandırıcı bir şekilde vazgeçmiş, sivilleşme ve şeffaflaşma konusunda tatminkâr adımlar atmış olması halinde devletin Cemaat'e ve Gülen'e müdahalesi imkansız değilse de epey zor olacaktır. Bu çizmeye çalıştığım tablonun gerçekleşme ihtimali sorulacak olursa cevabım hiç tereddütsüz "çok ama çok az" olur.

Muhtemelen Cemaat ile AKP hükümeti arasındaki savaş inişli çıkışlı bir grafikle epey sürer ve taraflar birbirlerini iyice hırpalarlar. Ta ki üçüncü bir gücün ortaya çıkıp kendilerini tasfiye etme tehlikesi yaşanana kadar.