BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,88
ALTIN 2.435,94
HABER /  MEDYA

Fehmi Koru'dan hükümete operasyon sitemi

14 Aralık operasyonunu kaleme alan Habertürk yazarı Fehmi Koru, hükümetin paralel yapıyla mücadelede izlediği yöntemi eleştirdi.

Abone ol

14 Aralık operasyonunu değerlendiren Habertürk gazetesi yazarı Fehmi Koru, paralel yapıyla mücadele adı altında bir dizi yanlışlık yapıldığını ileri sürdü

Ekrem Dumanlı ve Hidayet Karaca'nın gözaltına alındığı soruşturmayı kaleme alan Koru, iktidarı eleştirdi. 

Yazar, askeri vesayeti gerileten hükümetin aynı çalışmayı paralel yapıyla mücadele neden sergilemediğini soruyor.

Yazar, "Hangi yanlışı düzelteceksin" başlıklı yazısında "acaba böyle bir iddiaya karşı yapılması gereken, yapılan mı olmalıydı?" diye yazdı. İşte o yazıdan bir bölüm:

"MAKUL ŞÜPHE" OPERASYONU
"Kusura bakılmazsa, son "makul şüphe" operasyonunda benzer türden bir yanlışlık görüyorum...
Bir an için operasyona yol açan iddiaların hepsinin doğru olduğunu, hükümeti cebren ve hile ile devirmeye yönelik bir girişime bu insanların destek verdiğini kabul edelim; acaba böyle bir iddiaya karşı yapılması gereken, yapılan mı olmalıydı?

ASKERİ VESAYET NASIL GERİLEMİŞTİ?
O zaman "e-muhtıra" diye anılan ve iddia planında kalmamış, Genelkurmay internet sitesine konularak varlığıyla sonuç alınmak istenmiş girişimin (2007) neden üzerine gidilmedi? Askerle en üst düzeyde bodoslama karşı karşıya gelmek yerine, muhtırayı, varlığını her alanda hissettiren vesayeti sona erdirme için bahane olarak kullanmak daha makul geldiği için değil mi?
Hükümet derhal bir açıklamayla muhtıraya karşı çıktı, ama üzerine gitmek yerine başka eylemlerle vesayeti sona erdirmenin yollarını aradı. Buldu da... Hem askeri geriletti, hem de Anayasa Mahkemesi'nin etkisini sınırladı. MHP'yi Meclis'te yanına çekerek yeni Cumhurbaşkanı'nı seçtirdiği gibi referandumla bir sonraki Cumhurbaşkanlığı seçimini halkın yapmasını da sağladı.
En etkili siyasi hamleleri birbiri ardına yaptı hükümet ve kendi seçtiği Cumhurbaşkanının manevralarıyla da askeri vesayeti bitirecek adımları çok daha kolay atabildi.

BENZERİ BİR TAVIRLA BAŞA ÇIKILAMAZ MIYDI?
Acaba, siyasetle yol arkadaşlığının sağladığı emanet gücü kalıcıya döndürme sevdasına kapılanlarla da benzeri bir tavırla başa çıkılamaz mıydı?
Onları bu heveslerinden vazgeçirmeyi getirecek, kendilerine ait sanmaya başladıkları gücü ellerinden alacak ve yalnızca en iyi bildikleri alanlarda -hükümete de yarayan işlerle meşgul olmalarını sağlayacak bir hamle yapılamaz mıydı?
Bana yapılabilirmiş gibi geliyor...
Yanlışa bulaşmış unsurlarla başa çıkmak, işi "paralel yapı" inşasıyla kişisel ve zümresel çıkarlar edinmeye ve bu yolla başkalarına zarar vermeye kadar vardırmış olanları diğerlerinden ayrıştırmak daha kolay bile olabilirdi.