BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,59
ALTIN 2.386,60
HABER /  MEDYA

Fehmi Koru'dan AK Parti'ye erken seçim göndermesi

AK Parti'ye üstü kapalı bir mesajla erken seçim için "Ya bu defa çıkmazsa?" diye mesaj veren Fehmi Koru, seçime 'piyango' yaklaşımıyla gidildiğini ima etti.

Abone ol

Erken seçim tartışmalarının alevlenmesiyle en çok ön plana çıkan konu; AK Parti'nin tek başına iktidar olup olmayacağı... Habertürk yazarı Fehmi Koru, bugün köşesinde "Ya bu defa çıkmazsa?" başlığı ile yazdığı yazısında erken seçim ile ilgili üstü kapalı ama çarpıcı bir analiz yaptı.

Koru, yaşamı boyunca şanslı olan bir arkadaşının, piyango bileti almadığın çünkü şansını piyango ile sınamak istemediğini anlattığı yazısında üstü kapalı olarak AK Parti'nin 7 Haziran'a kadar tüm seçimlerde oyunu arttırdığını, ancak hükümetin kurulamaması üzerine alınan erken genel seçim kararının "şanssızlık" doğurabileceğini "Oyuncu “şansı”na fazlaca güvenip piyango bileti almaya kalkışmazsa -mesela tavlada- genellikle kazanması mümkün; ama orada durmayıp şansını zorlamaya başlayınca kaybetmesi kaçınılmaz oluyor..." diye anlattı.

MUHALEFETE DE ÜSTÜ KAPALI ÖNERİ SUNDU

Koru'nun muhalefete de üstü kapalı önerisi, "ya daha şanslı olmak ya da oyunu tavladan farklı ustalık isteyen satranca çevirmenin yollarını arayıp bulmak gerekiyor." oldu.

Türkiye siyasetiyle ilgili çarpıcı yorumlar yapan Koru'nun yazısından dikkat çeken bir bölüm:

"Geçen akşam bir dost grubuyla gittiğimiz restoranda tanık olduğum bir olay, günümüzde yaşananları daha iyi anlamama sebep oldu.

Restoranları dolaşan milli piyango seyyar bayileri vardır. Onlardan biri, başka masalara uğradıktan sonra, bize yanaştı. İçimizden en müsait gördüğüne yaklaşıp her zamanki güleç yüz ifadesiyle, “Milli piyango, ya çıkarsa” deyiverdi.

“İşte” dedi o dostum. “Ben de tam bu yüzden, ‘Ya çıkarsa’ diye almıyorum ya...”

Ardından bizlere dönüp şu izahatı yaptı: “Ben kendimi dünyanın şanslı insanlarından sayarım. Ağzımda gümüş kaşıkla doğmuş gibiyim. Şansın söz konusu olduğu her ortamda kazanırım. Tavla mı oynanacak, yılların oyuncuları karşısına oturduğumda herkes yenileceğimi sanır; hayır, zar yardımcı olur, masadan yenerek kalkarım. Niye piyango bileti alayım ki?”

Uzun uzadıya düşündükten sonra dostumun neden şansını bir de piyangoda denemediğini anladım: Şanslı olduğuna çok inandığı için...

Şansını piyangoyla test etmek istemiyor...

"SİYASETTE ŞANS..."

Etrafıma ve siyasette meydana gelen gelişmelere baktığımda, hepsinde, “şans” denilen tarifi hayli güç doğal olayın fazlasıyla etkili olduğunu fark ettim.

Evet, taşları doğru ve yerinde oynamanın da rolü olmakla birlikte, sonuçta “şans” oyunu tavla. Zar tutmuyorsanız, üzerinde 1’den 6’ya kadar rakamlar bulunan o iki beyaz kemiğin esirisiniz demektir. Şanslıysanız, işinize yarayacak rakamlar belirir attığınız zarda; şanssızsanız, ne kadar iyi oynarsanız oynayın, çoğu kez kaybedersiniz.

(...)

Satrançta “gambit”, biliyorsunuz, daha değerli bir taşı elde edebilmek için piyonu feda etme hamlesinin adıdır.

Bizde siyaset satranç gibi oynanmıyor; zar atar gibi yapılıyor siyasi hamleler; elini doğru oynayan, bir de “şanslı” ise, sonunda kazanıyor...

"OYUNU TAVLADAN SATRANCA ÇEVİRMENİN YOLLARI..."

Oyuncu “şansı”na fazlaca güvenip piyango bileti almaya kalkışmazsa -mesela tavlada- genellikle kazanması mümkün; ama orada durmayıp şansını zorlamaya başlayınca kaybetmesi kaçınılmaz oluyor...

Çoğu siyasi oyuncu, günü geliyor, bu yüzden yenik düşüyor...

Böyleleri karşısında, ya daha şanslı olmak ya da oyunu tavladan farklı ustalık isteyen satranca çevirmenin yollarını arayıp bulmak gerekiyor.

Acaba anlatabildim mi?