BIST 10.267
DOLAR 32,27
EURO 34,75
ALTIN 2.408,05
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Federasyon İslam'a uyar mı?

Siyasi iktidarın kaynağı İslam'a göre nedir? İslam'a göre siyasi liderin nitelikleri neler olmalıdır? İktidara nasıl gelinmeli, nasıl gidilmelidir?

Abone ol

Türkiye, Kürt sorunu diye de adlandırılan problemler bütününü nasıl çözmek gerektiğini tartışadursun, sık sık gündeme gelen "Federasyon" kavramının neler içerdiği artık sokaktaki adam tarafından da biliniyor.  Peki Federasyon sistemi, İslami açıdan nasıl değerlendiriliyor?

lnxy4amo.20120802162355.jpgPeki siyasi iktidarın kaynağı İslam'a göre nedir? İslam'a göre siyasi liderin nitelikleri neler olmalıdır? İktidara nasıl gelinmeli, nasıl gidilmelidir? Soruları genişletmek mümkün.

Doç. Dr. Niyazi Kahveci'nin son çalışması, Sinemis Yayınlarından çıkan İslam Siyaset Düşüncesi işte tüm bu sorulara, tarihi perspektiften yola çıkıp yanıt arıyor. Kahveci çalışmasında siyaset bilimi'nin ortaya çıkışından başlayor, İslam'ın siyasete bakışını, Haricilikten, Mutezile'ye siyasi akımlar ve teorileri, İslam dünyasının önemli siyaset düşünürlerinin düşüncelerini ve siyaset biliminin temel kavramlarını analiz ediyor. 

Prof. Dr. İlber Ortaylı kitapla ilgili olarak, yazdığı giriş yazısında "eser, siyasi teori için tarihin önemini koruyan bir ifade bütünü ortaya koymaktadır" diyor ve ekliyor:

"Bugün için İslami ilimler ile hukuk ve siyasal bilgiler fakültelerimizin tedrisat ve neşriyatını meczetmeye çalışan bir dil ve muhteva etkendir. Yazar, kitabın planı iyi düzenleyip meseleleri ele iyi almıştır."