BIST 11.056
DOLAR 32,20
EURO 35,02
ALTIN 2.505,11
HABER /  EKONOMİ

FED kararı Türkiye'yi nasıl etkileyecek?

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Ekonomi Direktörü Erdal Tanas Karagöl, FED kararlarını değerlendirdi.

Abone ol

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Ekonomi Direktörü Erdal Tanas Karagöl, ABD Merkez Bankası'nın (Fed), aylık 85 milyar dolarlık tahvil satın alma programında değişikliğe gitmeme kararına ilişkin, "Bugünlerde böyle bir kararın alınması çok önemli. Karar, Türkiye'deki olası sermaye çıkışlarını da engelleyecek. Gezi Parkı olayları nedeniyle piyasada yaşanan tedirginlik de azalmış olacak" dedi.

Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Karagöl, Amerika Birleşik Devletleri'nin makro ekonomik göstergelerindeki olumsuz görüntünün devam ettiğini belirterek, programın devam etmesinin önemli olduğunu, verilere bakıldığında uygulamanın 2014 yılı sonuna kadar sürmesinin beklendiğini söyledi.

Söz konusu kararın gelişmekte olan ülkeler için pozitif bir durum olduğunu vurgulayan Karagöl, "Fed'in kararı Türkiye ve Brezilya gibi gelişmekte olan ülkeler için olumlu. Karar, sermayenin gelişmekte olan ülkelerde kalmasını teşvik edici" diye konuştu.

TL'deki baskı azalacak

Karagöl, kararla gelişmekte olan ülkelerdeki yabancı sermayenin çıkışı konusundaki tedirginliğin azaldığını dile getirerek, "Karar sonucunda Türk lirasındaki baskı azalacak, lira, dolar karşısında çok fazla değer kaybetmeyecek" ifadesini kullandı.

"Karar Türkiye'den olası sermaye çıkışlarını engelleyecek"

SETA Ekonomi Direktörü Karagöl, kararın Türkiye açısından önemine de değinerek, "Bugünlerde böyle bir kararın alınması çok önemli. Karar, Türkiye'deki olası sermaye çıkışlarını da engelleyecek. Gezi Parkı olayları nedeniyle piyasada yaşanan tedirginlik de azalmış olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Karagöl, Türkiye'deki olayların benzerinin Brezilya'da da yaşanmaya başlandığına dikkati çekerek, söz konusu kararın, olayların bu ülkelerde etkisini minimize edeceğini kaydetti.