BIST 10.209
DOLAR 32,39
EURO 34,79
ALTIN 2.398,66
HABER /  GÜNCEL

Fazladan 600 milyon TL’lik gaz yaktık

Dondurucu soğuklar doğalgazda rekor tüketim getirdi...

Abone ol

Ocak ayında gaz tüketimi geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 1 milyar artarak 4.8 milyar metreküpe ulaştı 2011'i enerji tüketim rekoru ile kapatan Türkiye, 2012'ye de yeni rekorlarla girdi. Son yılların en sert kışını yaşayan Türkiye'de 2012'nin ilk ayında enerji tüketimi neredeyse patladı.

Elektrik üretiminde doğalgazın payının azaltılmasına rağmen geçen ay tüketim bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyar metreküp artarak 4.8 milyar metreküpe ulaştı. Geçen yıl ocak ayında gaz tüketimi 3.8 milyar metreküpte kalmıştı. 

3 MİLYARLIK FATURA 

Aşırı soğuklar nedeniyle ısınma ihtiyacı artınca fazladan harcanan 1 milyar metreküplük gazın faturası da BOTAŞ'ın cari fiyatlarına göre yaklaşık 600 milyon TL'yi buldu. Sadece ocak ayında ödenen doğalgaz faturası toplamda 3 milyar TL'ye ulaştı.

Yetkililer, gelen soğuklarla günlük 200 milyon metreküp dolaylarında talep oluştuğunu belirtti. Elektrik tüketimi geçtiğimiz hafta demir-çelik fabrikalarında uygulanan kısmı kesintilere rağmen günlük 730 milyon kilovata yükselerek tüm zamanların rekorunu kırdı.

Yetkililer, elektrik tüketiminde kışın yaşanan anormal artışı özellikle sigara yasağı ile her kafenin önüne konulan ve ısınmada gittikçe daha sık kullanılmaya başlayan elektrik ısıtıcılarına bağladı. Türkiye, geçen yıl kış aylarında maksimum 660 milyon kilovatsaat elektrik tüketmişti. Geçen ay bu rakamın ortalama 720 milyon kilovat olduğu öğrenildi.