BIST 10.655
DOLAR 32,20
EURO 35,04
ALTIN 2.525,13
HABER /  GÜNCEL

Fay haritası güncelleniyor

Türkiye, diri fay hatları haritasını yeniden çiziyor. Önlemler bu bilgiler ışığında alınacak.

Abone ol

Türkiye, diri fay hatları haritasını yeniden çiziyor. Maden Tetkik Arama Enstitüsü, Marmara bölgesinin diri fay hatlarıyla ilgili çalışmasını tamamladı.

Devletin tüm kurumları, önlemlerini, yeni yatırım ve yapılaşmasını yeni bilgiler ışığında yönlendirecek.

Öncelikle riskin daha yüksek olduğu Marmara bölgesindeki diri faylar belirlendi. Türkiye'nin elindeki diri fay hatlarıyla ilgili çalışma 14 yıl önce yapılmıştı.

Maden Tetkik Arama Enstitüsü'nün öncülüğünde yürütülen çalışmaya, üniversiteler ve diğer kamu kurumları da katkıda bulunuyor.

Fay hatlarıyla ilgili çalışma 2010 yılında tamamlanacak. Bu çalışma, deprem bilgi sistemi ve deprem haritası için de alt yapı oluşturacak.

Zira şu anda Türkiye'nin elinde kapsamlı veriler bulunmuyor. Bölgelere göre çalışma programı şöyle:


Bu yıl İç Anadolu'nun bir kısmı ile güneybatı Akdeniz,
2007 yılında İç Anadolu'nun kalan kısmı ile Doğu Karadeniz,
2008 yılında Güneydoğu Anadolu,
2009 yılında ise Doğu Anadolu.

Bu çalışma bittikten sonra daha hassas deprem tehlike değerlendirmeleri yapmak mümkün hale gelecek. Diri fay hatları ve yeni deprem haritası hazırlandıktan sonra, yerleşim birimlerinde gelişi güzel yeniden yapılaşma büyük ölçüde önlenecek.

Proje, deprem zararlarının azaltılması yönünde yapılan çalışmalara da ışık tutacak. Karayolları ve Devlet Su İşleri (DSİ) gibi büyük kuruluşlara da büyük projelerin yer seçiminde kılavuzluk yapacak.

Türkiye'nin deprem gerçeği

1900 ile 2000 yılları arasında meydana gelen depremlerle ilgili bilgilere göre Türkiye'de, 7 ile 8 büyüklüğünde depremler ortalama dört yılda bir meydana geliyor.

Türkiye'de deprem oluş sıklığı ile bilgilere göre, her yıl ortalama 6 ile 6.9 büyüklüğünde bir deprem afeti yaşanırken, 5 ile 5.9 büyüklüğünde 7, 4 ile 4.9 arasında 39, 3 ile 3.9 arasında 188 deprem yaşanıyor.

Büyüklüğü 3'ten küçük olarak ölçülen sarsıntılar ise ortalama 350 kez yaşanıyor.

Depremin en az olduğu kıtanın Antartika olduğu kaydedilen bilgiler arasında. 1900'den bu yana kaydedilmiş en şiddetli depremin 22 mayıs 1960'da Şili'de yaşandığı ve büyüklüğünün 9.5 olduğu anımsatılıyor.