BIST 10.277
DOLAR 32,27
EURO 34,75
ALTIN 2.396,10
HABER /  GÜNCEL

Fatih Camisi'nde Mursi'ye destek eylemi: İhvan'ın direnişi bitmeyecek

İstanbul Fatih Camisi'nde cuma namazının ardından bir grup, ordu tarafından devrilen Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşler hareketine destek eylemi düzenledi.

Abone ol

İstanbul Fatih Camisi’nin bahçesinin bir köşesinde Mısır bayrakları ve Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin posterleri dağıtılıyor. Kadın, erkek, genç, yaşlı çocuk, bir sürü insan bayrak ve posterleri almak için sıraya girmiş.

Ağaçsız avluda kızgın öğle sıcağından sığınacak bir kuytu bulmak zor. Bayrak dağıtan gençler kendilerine yaklaşan çocuklara, “Sen de al bakalım!” diyerek bir bayrak uzatıyorlar. Çocuk hevesle elindeki bayrağı sallayarak annesine doğru koşuyor.

Bu işi gönüllü yapanlardan biri de 28 yaşındaki orman mühendisi Mehmet Iğız.

Mursi’ye destek amacıyla bu işe gönüllü olduğunu ve darbelere hangi yolla yapılırsa yapılsın karşı çıktığını anlatıyor.

Az ilerde erkeklerden uzakta duran kadın ve kızlardan oluşan bir grup var. Başta bir gazeteciyle konuşmak istemiyorlar. Ama kameramız olmadığını öğrenince ikna oluyorlar.

20 yaşındaki Pınar Hilal Balta, Mısır’da yaşananları Türkiye’nin 28 Şubat tecrübesine benzetiyor ve bu yüzden Mısır’a destek verdiklerini anlatıyor. “Mısır çok önemli bir konumda. Eğer Mısır giderse ümmet çok büyük yara alır.” diyor.

Pınar, Müslüman Kardeşler üyesi olmadıklarını ancak onlara gönülden bağlı olduklarını söylüyor.

Öğrenci Zeynep Kılıç ise Mısır’da olanlarla Gezi Parkı eylemleri arasında parallelik olduğunu savunuyor. “Gezi olayları bir darbe girişimiydi. Burada başarılı olamadılar, Mısır’da oldular.” diyor kızgınlıkla.

'Bizde yapamadıklarını orada yaptılar'

Fatih Camisi’nde cuma namazı başlamak üzere.

Camiye girmeye hazırlanan İsmail Okur ile konuşma fırsatı yakalıyoruz.

Okur, Mısır’da Mursi taraftarlarının medya baskısı nedeniyle sesini duyuramadığını, hiçbir medya kuruluşunun canlı yayın yapamadığını söylüyor. “Gezi Parkı'nda üç tane ağaç için kıyamet kopartırlarken Mısır’da ve Suriye’de her gün ölen insanlar var ama çıt çıkmıyor.” diyor sinirle. Okur’a göre Türkiye’de hâlâ darbe tehlikesi var. “Siz bir yılanı uslandırdık diye sokmayacağını düşünebilir misiniz...” diye konuşuyor.

Kısa bir süre sonra cuma namazı bitiyor ve cemaat caminin bahçesine doluşuyor. Birisi “Tekbir!” diye bağırıyor, “Allahu ekber!” diye yankılıyor kalabalık.

Şimdi avluda binlerce insan var. Ellerinde Mısır bayrakları ve Mursi posterleri dalgalanıyor. “Dik dur eğilme, Müslümanlar seninle!” sloganını atıyorlar.

Kalabalığı yanımızda izleyen esnaf Davut’la konuşmaya başlıyoruz.

“Bize yapamadıklarını orada yaptılar. Türkiye’de uygulanmak istenen projenin aynısı orada da var. Türkiye’de başaramadılar Mısır’da başardılar.” diyor. “Kim?” diye soruyoruz. “Kim olacak; İsrail, Amerika ve AB. Gezi de aynı projenin bir parçasıydı” diye cevap veriyor.

Kalabalık Fatih Camisi’nden sloganlar atarak Mursi’ye destek yürüyüşüne başlarken arkamızdan başka bir ses geliyor: “İhvan’ın direnişi bitmeyecek...”