BIST 9.722
DOLAR 32,58
EURO 34,98
ALTIN 2.423,95
HABER /  EKONOMİ

Faiz inerse dolar kuru çıldırır mı

Merkez Bankası faiz kararı için bugün toplandı Faizin sabit tutulması kararı alındı Toplantı öncesi en çok faiz inerde dolar kuru ne olur sorusu soruldu

Abone ol

Merkez Bankası faiz ile ilgili kararını bugün açıkladı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın görüşmesinin ardından yapılan ilk Para Politikası Kurulu toplantısı olması açısından kritik önem taşıyan bu toplantı faizin sabit tutulması kararı alındı toplantıdan önce "Faizin inmesi durumunda dolar kuru çıldırır mı?" ihtimali üzerinde sıkça duruldu Fakat ekonomistlerin tahminleri doğru sonuç verdi faiz kararı sabit tutuldu.

DOLAR FAİZ KARARI SONRASI NE OLDU? DOLAR NE KADAR?- HABERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ 

FAİZ ORANLARI SABİT TUTULURSA YA DA İNERSE NE OLUR?

Erdoğan ile Başçı arasındaki görüşmenin alınacak faiz kararına ne ölçüde yansıyacağı merakla bekleniyordu TCMB'nin bugün faiz oranlarının tamamını sabit tutması halinde piyasada kısa süre önce siyasilerin TCMB'ye yönelik sert eleştirileri ile sarsılan güvenin yeniden tesisini kuvvetlendirmesi; bu kapsamda piyasalarda olumlu bir etki yaratması bekleniyordu Tahminler doğrultusunda faiz kararıd eğişmedi.

SERT SATIŞ BASKISI

Aksi halde ise ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bir sonraki gün açıklayacağı karara kadar piyasada sert satış baskısı bekleniyordu. Ö

Bankacılar Fed kararının global piyasalarda yön belirleyeceğini bu kapsamda TCMB'nin atabileceği olası adımların piyasadaki pozitif ya da negatif etkisini bile ortadan kaldırabilecek güçte olabileceğini tahmin ediyorlar.

fed.jpg 

İŞTE EKONOMİSTLERİN FAİZ KARARI ÖNCESİ YAPTIKLARI ANALİZLER:

"ŞARTLAR İZİN VERMİYOR"

Al Jazeera Türk'ten Melis Kobal'a konuşan Ekonomist Arda Tunca’ya göre şu anda şartlar faiz indirimine izin vermiyor:

“Kurun çok oynak olduğu ve €/$ paritesi cephesindeki potansiyel oynaklığın yüksek olduğu koşullardayız. Son enflasyon verisinde %7.2'den %7.6'ya yükselme olduğunu gördük. Ayrıca, TCMB'nin beklenti anketinde de yıl sonu enflasyon beklentisinin %7'ye çok yaklaştığını öğrendik. Bu şartların, şu an için bir faiz indirimine izin vermediğini düşünüyorum.”

"İHTİMAL AZALDI"

GCM Forex Araştırma Direktörü Erdoğan Turan da kurun geldiği seviye ile Merkez Bankası’nın faiz indirimi ihtimalinin azaldığını anlatıyor. Al Jazeera’ye konuşan Turan’a göre enflasyon açısından bakınca da faiz indirimi ihtimali güçleşiyor:

“Mevcut kur seviyesinde TL’yi zayıflatacak bir faiz indirimi gelmesi Merkez Bankası’nın daha yüksek kur seviyelerini kabul ettiği anlamına gelecektir. Fakat yine Sayın Babacan’ın Cuma günü açıklamalarında görüldüğü gibi, eğer kur sepeti yüksek kalmaya devam ederse enflasyon hedeflerinin tekrar gözden geçirilmesi gerekecek. Çünkü kursa %10'luk yükselişi enflasyonu 1,5 puan yukarı itiyor. Cumhurbaşkanlığı makamında paylaşılan 130 sayfalık raporda gördüğümüz üzere, Merkez Bankası büyümeye fiyat istikrarını sağlayarak katkı sağlama noktasındayken enflasyonun yine sorun olarak kalması, faiz indirim beklentilerini de sorgulatacaktır.”

dolar-fed.jpg

"MERKEZ BANKASI FAİZDE DEĞİŞİKLİĞE GİTMEYECEK"

Destek Menkul Analisti Gizem Uzuner de faiz tartışmasındaki uzlaşma ile Merkez Bankası faizde değişikliğe gitmeyeceği görüşünde:

“Son dönemde oldukça kötü bir performans sergileyen Türk Lirası'nda MB'nin faiz indirilsin baskısına nötr kalarak hükümet kanalıyla uzlaşma sağladığını düşünüyoruz. Bu gelişmeler doğrultusunda görünüm politika faizinde ve faiz koridorunda herhangi bir değişiklik olmayacağına işaret ediyor. TL'nin bu avantajı kullanması halinde ve FED'den de faiz artırımını erkene almayacağına dair bir işaret bulamazsak kısa-orta vadede USDTRY 2,60'ların altında kalabilir. Zira bu ihtimal; Merkez Bankası'nın faiz indirimini bu seferlik pas geçse de; piyasa beklentisini sadece ertelediği anlamına gelir ve bir sonraki toplantıyı bekleriz. Bir diğer senaryomuz ise Merkez Bankası'nın alt ve üst banda dokunmayarak politika faizinde 25 ya da en kötü ihtimalle 50 bp’lik indirime gitmesi olur. Piyasa bunun geçici bir risk dalgası olarak algılar ve Türk Lirası bu sefer o kadar hassas olmayabilir.”

DOLAR KURU ANALİZİ

Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici, Dolar kurundaki yükselişi kestirebilmenin zor olduğunu belirten Leblebici, şöyle devam etti:

"Burada trendlere bakmak lazım. Herhalde bir sene evvel 'Avro/dolar paritesi buralara gelecek mi?' diye sorulsaydı, büyük ihtimalle piyasanın yüzde 99'u gelmeyeceğini söylerdi. Geldiğimiz yerden bakıldığında tahmin yapmak daha basit gözükse de bence yine zor. Avronun değer kaybettiği, doların kuvvetlendiği bir trend var. Bunun içeriye yansıması olacaktır diye düşünüyorum. 1'li seviyelere ya da buradan biraz daha alta giderse, dolar/TL'de biraz daha yukarı seviyeleri görebiliriz. Gitmezse aşağı doğru bir trendi görürüz. Sepet olarak baktığımızda aşağı yukarı buralarda kalacağımız bir yıl olacak diye bekliyorum. Çok endişe edilecek bir şey yok. Şu anda bütün sistem, Türkiye ve yurtdışı sistemi yeni verilere göre kendini ayarlamaya çalışıyor. Biz de onu yaşıyoruz."

FAİZ İNDİRİMİ"

Leblebici, Türkiye'de faiz indirimi potansiyeline ilişkin bir soru üzerine, "Bu işe trendler olarak bakmamız lazım. Hiç Fed faiz artışı trendi gördünüz mü? Son 10 yıldır gören yok. İlk defa o tekrar başlıyor. Türkiye'de de faiz indiriminin bir trend olarak devam etme potansiyeli var mı? Var. Çünkü petrol fiyatı düştü. Ekonomide nispeten daha az bir büyüme var. Onu desteklemek için belki bunları yapmak gerekir. Ama bu veri setlerinin dışında başka veri setleri de var; global gelişmeler. O veri seti de Merkez Bankası'nda var. Orada bir denge sağlanır ve Merkez Bankası da ona göre hareket eder diye bekliyorum" diye konuştu.

DOLAR KURU FAİZ KARARI AÇIKLANMADAN ÖNCEKİ RAKAMLAR ŞÖYLE;

İstanbul ve Ankara'da dolar, avro ve sterlinin alış-satış fiyatları, saat 09.30 itibarıyla şöyle:

İSTANBUL DOLAR KURU ALIŞ SATIŞ
ABD Doları 2,6170- 2,6230
Avro 2,7750 -2,7820
Sterlin 3,8800- 3,9000

ANKARA DOLAR KURU ALIŞ VE SATIŞ
ABD Doları 2,6130 2,6280
Avro 2,7670 2,7870
Sterlin 3,8640 3,9270

ALTIN FİYATLARI KAPALIÇARŞI'DA NE KADAR?
Kapalıçarşıda altın fiyatları dün gün boyu dalgalı bir seyir izledi. Çeyrek altın fiyatları öğleden sonra 159 liraya kadar indi ancak gün sonunda yeniden toparlanıp 161 liraya döndü. Kapalıçarşı'da çeyrek altın fiyatı ise şu anda 159 liradan işlem yapıyor. 

altin-fiyatlari-bugün-17-mart.jpg
ALTIN (TL/GR) alış 97,20 satış 97,22
Cumhuriyet Altını satış filatı 654,38
Yarım Altın satış fiyatı 318,85
Çeyrek Altın satış fiyatı 159,42