BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Faiz de döviz de...

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Faizlerin artmasının üretim üzerinde oluşturacağı baskıyı biliyoruz. Ama tüm bunların geçici ...

Abone ol

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Faizlerin artmasının üretim üzerinde oluşturacağı baskıyı biliyoruz. Ama tüm bunların geçici olduğunun bilinmesini isterim. Faiz artışı da bana göre geçicidir, döviz artışı da geçicidir” dedi.
Bakan Işık, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak ve beraberindeki MÜSİAD Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti. Kabul sonrası gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bakan Işık, “Merkez Bankası’nın vermiş olduğu faiz artırım kararı sanayiciyi nasıl etkileyecek, Merkez Bankası yasası değiştirilmesi gündemde mi?” sorusuna, “Merkez Bankası’nın yasasının değiştirilmesi ile ilgili hükümetin bir gündemi olduğundan benim bilgim yok. Bir tarafta FED’in tahvil alımı programını daraltmasından dolayı erişen piyasalarda oluşan bir çek çıkışı, döviz çıkışı var. Bunun getirdiği dövizdeki hareketlilik vardır. O hareketliliğe 17 Aralık operasyonunun da eklenmesi sonucuyla Merkez Bankası’nın faiz silahını çekmesiyle yeni bir süreç başladı. Ben Sanayi Bakanı olarak faizlerin artışını hiçbir zaman olumlu bulmadım. Faizin 1 puan artışı üretim üzerinde bir risk oluşturur. Dövizdeki oynaklığın üreticinin, ihracatçının önünü görememesinden kaynaklanan risklerin de farkındayım. Burada iki kötüden daha az kötü olanı tercih etme yoluna gitmiştir Merkez Bankası. Dövizin istikrar kazanması hem üretim hem ihracat açısından önemlidir. Ama faizlerin artmasının üretim üzerinde oluşturacağı baskıyı da biliyoruz. Ama tüm bunların geçici olduğunun bilinmesini isterim. Faiz artışı da bana göre geçicidir, döviz artışı da geçicidir. Türkiye artık bu konularda sağlam bir temele sahiptir. Uçak zaman zaman türbülansa girebilir ama bu türbülanslar her zaman geçici olmuştur. Bu türbülansın yıkıcı olmamasını arzu eden bir mihrak var, bunun farkındayız, yok saymıyoruz. Ama biz ülkemize, sanayicimize, insanımıza güveniyoruz” yanıtını verdi.

HURDA TEŞVİĞİ
Hurda teşviğine ilişkin bir soru üzerine ise Bakan Işık, “KOBİ’lere teşvik ile ilgili hükümetimiz sürekli KOBİ’lere teşviki gündemde tutan bir anlayışa sahip. Biz daha iyisini nasıl yaparız diye gündem yapan bir iktidarız. Gerektiği anda gerekli adımların atılacağına hiç kimsenin tereddüdü olmasın. Ama takdir edersiniz ki somut adımlar atma noktasında açıklamalar koordinasyon içerisinde yapılır. Bununla ilgili çalışmalar mutlaka vardır. Hangi dönemde devreye gireceği kararını ben tek başına veremem. İlgili arkadaşlar yapılan çalışmaların sonucunda çalışmaları açıklar. Hurda teşviki ile traktör Tarım Bakanlığı alanında, kamyon ve otobüsçülerle ilgili Ulaştırma Bakanlığı alanında, otomobil ile ilgili sorumluluk bizim bakanlığımızda. Biz bu noktada farklı bir ihtiyaç oluşması durumunda farklı adımlar atabiliriz. Şu andaki kararımız hazineye ek bir yük getirmeden sektörün ve bakanlığın kendi imkanları ile mekanizmayı çalıştırmasıdır. Maliyeden yeni bir kaynak isteyerek şu anda hurda teşviki oluşturmayı Sayın Bakanımız ve Başbakanımızla istişare ederiz” şeklinde konuştu.
(İHA)