BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 35,00
ALTIN 2.420,94
HABER /  GÜNCEL

Facebook para biriminden vazgeçiyor

Sosyal paylaşım sitesi Facebook kendi para birimi sistemi Credits’i kapatıyor.

Abone ol

Sosyal paylaşım sitesi Facebook kendi para birimi sistemi Credits’i kapatıyor.

Credits üzerinden hesaplarına para yüklemiş olan kullanıcıların bakiyeleri yerel para birimlerine çevrilecek.

Bundan önce uygulamaların para karşılığında kullanılmasını isteyen tasarımcılar, veya ağın özel işlevlerinden yararlanmak isteyen kişiler bu sistemi kullanmak zorundaydı.

Facebook yaptığı açıklamada alışveriş işlemini sadeleştirmek için Credits’den vazgeçtiğini belirtti.

Bu değişiklik, firmanın kârını arttırmaya yardımcı olabilir. Facebook her alışverişten %30’luk komisyon alıyor.

Facebook, programcılara özel sitesinde, uygulama tasarımcılarının Temmuz’dan başlayarak kullanıcılardan abonelik ücreti alabileceğini açıkladı. Oyun tasarım firmaları Zynga ve Kixeye’a bu uygulamayı sınamaya hakkı önceden verilmişti.

Kafa karıştırıcı hesaplamalar

İlk ortaya çıktığında Facebook, Credits’, kişilerin kredi kartı veya başka yollarla para yükleyebileceği “güvenli” bir ödeme aracı olarak tanıtmıştı..

Promosyonlar aracılığıyla kişilerin bir kerede yüksek miktarda para yüklemeleri teşvik ediliyordu. Örneğin 5 dolar karşılığında 50 kredi yüklenirken, 200 dolara (firmanın kendi deyimiyle) “%18 bonuslu” 2 bin 360 kredi yükleniyordu.

Fakat uygulamalar Credits’den yüklenen kredileri kendi oyun para birimlerine dönüştürdüğünden kullanıcılar ne kadar para harcadıklarını takip edemez olmuştu.

Facebook ürün yöneticisi Prashant Fuloria tasarımcılara yaptığı açıklamada uygulamaların kendi para birimlerini kullandıklarından artık site genelinde uygulanacak bir ortak para birimine ihtiyaç kalmadığını belirtti.

Fuloria "Yerel fiyatlandırma sistemi sayesinde [tasarımcılar] Amerika dışından siteye erişenlere uygun fiyatlar sunabilecek” dedi.

Bu karardan iki hafta önce Facebook uygulamalarını tanıtmak için ABD’de uygulama mağazasını işleme sokmuştu.

BBC’ye konuşan bir analizci alışveriş işleminin sadeleştirilmesinin mantıklı olduğunu, ama çeşitli riskler taşıdığını belirtti.

Enders Analysis analiz şirketinin internet birimi başı Ian Maude, "Facebook Credits’in sorunu kısıtlayıcı olmasıydı. Facebook böylece insanlara kendi sistemini kullandırma çilesinden kurtuluyor. Bundan basit bir şekilde komisyon da alabilecek. Fakat asıl risk sitede birden fazla ödeme sisteminin bulunmasından kaynaklanabilecek karışıklık” diyor.