BIST 9.717
DOLAR 32,51
EURO 34,90
ALTIN 2.438,32
HABER /  GÜNCEL

F1 öncesinde Bahreyn gergin

Bahreyn'de eylemciler, Formula 1 yarışları süresince 'üç günlük öfke dönemi' ilan ederken, ülkede yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Abone ol

Bahreyn'de bu haftasonu yapılacak olan Formula 1 yarışları öncesinde polis başkent yakınlarındaki Şii mahallelerinde muhaliflerin düzenlediği gösterilere gözyaşartıcı gazla müdahale etti.

Göstericiler, yarışların iptal edilmemesini ve muhaliflere yönelik baskıları protesto etmek amacıyla haftasonunu ''üç sürecek öfke günü'' olarak ilan etti.

Formula 1 yarışları bugün yapılan antrenman turlarıyla başladı. Muhabirler, yarışların akıbeti konusunda gözle görülür bir huzursuzluk yaşandığına da dikkat çekiyor.

Force Hndia'nın iki çalışanı kentten piste dönüşleri sırasında araçlarının yakınlarında molotofkokteylli eylem düzenlenmesinden sonra ülkeden ayrılmak istediklerini açıkladı.

Cuma günü de Force India takımının direktörü, ekibin antrenman turlarından erken ayrılacağını duyurdu.

Geçen yılın Grand Prix'i şubat ve mart aylarında düzenlenen gösterilere polisin müdahalesinde 35'ten fazla kişinin ölümü nedeniyle iptal edilmişti.

Uluslararası Otomobil Federasyonu FIA bu yıl yarışı düzenlemeye geçen hafta yaptığı toplantının ardından karar vermişti.

Perşembe akşamı düzenlenen gösterilerde eylemciler, halkın rejimin devrilmesini, insan hakları savunucusu Abdülhadi el Khawaja'nın serbest bırakılmasını istiyor.

El Khawaja, geçen yıl haziran ayında kendisine verilen ömür boyu hapis cezasını protesto etmek amacıyla 70 gündür açlık grevinde.

Eylemcilerden Nebil Recep, Formula 1'in Bahreyn'de yönetici seçkinlerin ve ülkeyi yöneten baskıcı diktatörlerin halkla ilişkiler kampanyası olduğunu savundu.

Hükümet ise Formula 1 yarışlarının ülkede yaşamın normale döndüğü izlenimi vermesi beklentisi içinde.

Kentte bulunan gazeteciler, uluslararası medyanın yoğun bir şekilde bulunduğu bölgede polisin daha kontrollü hareket edeceğine dikkat çekiyor.

Hafta başında Bahreyn güvenlik güçleri Manama'da protestoculara müdahale etmişti.

Bahreyn Enformasyon Dairesi'nden Tümgeneral Tarık el Hassan'a atfen yayımlanan açıklamada "Bir grup barbar, yasa dışı gösteri ve toplantılara katılıp, yolları kestiği ve insanlara taşlar, demir çubuklar ve molotof kokteylerle saldırıp hayatlarını tehlikeye attıkları için gözaltına alınmıştır" ifadelerine yer verildi.