BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,80
ALTIN 2.411,23
HABER /  DÜNYA

EXPO 2016’nin sembol çiçeği açıklandı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, EXPO 2016 Antalya’nın sembol çiçeğinin ‘şakayık’ olduğunu açıkladı.<br/>Antalya’da bulunan Gıda...

Abone ol

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, EXPO 2016 Antalya’nın sembol çiçeğinin ‘şakayık’ olduğunu açıkladı.
Antalya’da bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı ve EXPO 2016 Antalya Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Mehdi Eker, Ramada Otel’de 3. Olağan EXPO Konsey Toplantısı’na katıldı. Toplantıda konuşan Eker, kasım ayında yayınlanan kanunla birlikte EXPO 2016 Antalya’nın kurumsallaşma sürecine girdiğini, ardından düzenli olarak toplantıların gerçekleştirildiğini söyledi.
Bugün EXPO’nun üçüncü olağan toplantısını düzenlediklerini ifade eden Eker, EXPO konseyi daha geniş katılımlı 54 üyenin bulunduğu yerel dinamiklerin sivil toplum örgütlerinin meslek kuruluşlarının yer aldığı bize yol gösterici, bize ışık tutucu çok önemli bir fonksiyona sahip olduğunu düşünüyorum. 160 yıllık EXPO tarihinde bizim bir tecrübemiz yok. Türkiye olarak organizasyon ve ev sahipliği olma manasında" diye konuştu.

"BU BİR TÜRKİYE PROJESİDİR"
EXPO alanındaki çalışmalar konusunda ilgili bakanlıklarla iş birliği içinde olduklarını kaydeden Eker, "Alandaki altyapı, içme suyu ve elektrik konusundaki çalışmalarımız devam ediyor. EXPO 2016 Antalya, bir Türkiye projesidir. Antalya’nın ev sahipliğinde Antalya’da yapılacak ama Türkiye’ye ait bir projedir. Türkiye yakın yıllarda uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapma konusunda tecrübe kazanıyor. 160 yıllık EXPO tarihinde Türkiye ilk defa tecrübe sahibi olacak. O nedenle bu çok önemli benim içinde önemli bunun sorumluluğunu taşıyorum. Tüm ilgili kamu ve kurum kuruluşları olarak tüm gücümüzle Antalya’nın olan bu projeyi destekleyip başarılı olarak Türkiye’nin alnının akıyla etkinliği gerçekleştirmesi için çaba sarf edeceğiz" şeklinde konuştu.
EXPO 2016 Antalya’nın bir parti veya siyasi bir proje olmadığını vurgulayan Eker, "Bütün Türkiye hepimiz, belediyelerimiz başta olmak üzere ilçe belediyelerimiz, yerel dinamiklerimizin, bölgesel tüm üreticilerin, yetiştiricilerin bu havzada yaşayan herkesin ve bütün Türkiye’nin hepimizin projesidir. Meseleye bu bilinçle yaklaşıyoruz. O nedenle her türlü yapıcı, desteğe, öneriye açık olduğumuzu ifade etmek istiyorum” dedi.
EXPO ile ilgili endişelerin olmaması gerektiğini kaydeden Eker, “Altyapı çalışmalarımız devam ediyor. EXPO 2016 Antalya’nın tanıtımı içinde endişeler olmasın. Biz aynı zamanda genel, evrensel EXPO’ya İzmir ile adayız. Şimdi aynı anda iki EXPO olduğu için tanım karmaşıklığı yaratılmaması gerekiyor. Bir kaç ay sonra İzmir’in durumu netleşsin arkasından biz zaten Antalya EXPO’nun tanıtımıyla ilgili bir dizi programımız ve tanıtımımız var” şeklinde konuştu.

TURİSTLERE TANITIM
10 milyon turist ağırlayan Antalya’da turistlere EXPO’nun tanıtımının yapılması gerektiğini kaydeden Bakan Eker, “Yüzlerce otelin olduğu Antalya’da önümüzde 3 sezon var. Bu 3 yılı olabildiğince turizme ve turistlere dönük olarak iyi değerlendirmemiz lazım. O nedenle turizm destinasyonlarında bütün otellerde oraya gelen herkese EXPO’yu bir şekilde anlatmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
EXPO’nun sembolü ’Çiçek ve Çocuk’ hakkında görüşlerini açıklayan Eker, "Çiçek, estetik ihtiyaçların alanına tekabül eden bir unsurdur. Çocuğun ve çiçeğin birlikte ele alındığı, birlikte inşa edildiği bir tasavvurla bunun da Antalya üzerinden bitki varlığı, Türkiye’nin bio çeşitliliği bağlamında projelendirilmesi son derece önemlidir” şeklinde konuştu.

SEMBOL ÇİÇEK ŞAKAYIK
EXPO 2016 Antalya’nın sembol çiçeği hakkında bilgi veren Eker, " Bunun için sembol çiçek arayışlarına girdik. Bir çiçek bulalım ve bu çiçek Antaya’nın sembolü olsun. Türkiye, dünyada 11 bin endemik bitki türünün 4 binine sahip bir ülkedir. Bu 4 bin bitki dünyanın başka yerinde yok, sadece Türkiye’de var. Bütün Avrupa kıtasının endemik türü sayısı 2 bin. Sadece Türkiye sınırları içinde 4 bin endemik tür var. Bu kayıtlarımızda var olan endemik bitki türüdür" dedi.
Sembol çiçeği seçerken dikkat ettikleri kriterlere de değinen Eker, "Endemik bir bitki olsun, kullanabilme özeliği olsun, bu bölge ile ilişkisi olsun, işlenebilme özelliği, gösterişi albenisi olsun, yetiştirilmesi, geliştirilmesi kolay olsun dedik ve başka birçok kriterle birlikte düşündük. Önce çok sayıda çiçek vardı. 16 tür önerildi. 4 tanesi getirildi. Biz bunlardan saydığımız şartları taşıdığına inandığımız çiçeği sembol çiçek olarak belirledik”
Bakan Eker,“Latince ismi ’Paeonica turcica’ olan ve Anadolu’da farklı isimle yaban gülü ve şakayık diye bilinen bir çiçek sembol çiçeğimiz oldu. Bizim seçtiğimiz tür Antalya, Burdur ve Denizli illerinde yetişiyor” diye konuştu.
(İHA)