BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,86
ALTIN 2.436,02
HABER /  SAĞLIK

Evdeki bu aletler kısırlığa neden olabilir!

Cep telefonlarını üzerinde taşıyan hatta ceplerine koyan erkekler, üreme sağlığını tehlikeye atıyor. Peki elektromanyetik dalgalar erkekler için ne gibi tehlikelere kapı aralıyor. İşte cevabı; İşte üreme sağlığını etkileyen aletler;

Abone ol

Hayatın önemli bir parçası haline gelen teknolojik aletler, erkekler için ayrı bir tehlike saçıyor. Özellikle de cep telefonları, erkek üreme sağlığını olumsuz etkiliyor.

Üroloğ Prof. Dr. Emre Akkuş, cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar ve koltuk ısıtma sistemleri gibi teknolojilerin erkek üreme sağlığını olumsuz etkilediğini söyledi. Cihazlardan yayılan elektromanyetik dalgaların sperm kalitesini bozduğunu kaydeden Akkuş, bu tür manyetik alanların sperm oluşumunu etkileyebileceğini belirtti.

CEP TELEFONLARI

Cep telefonları, özellikle radyasyon yayan diğer aletlerle birlikte kullanıldıklarında üreme sağlığını olumsuz etkiliyor. Cep telefonlarını bedene temas ettirilmemesi ve üreme organlarınıza yakın yerde taşınmaması gerekiyor. Kulaklıkla konuşmak, yatarken mümkün olduğunca uzak bir yere koyulması veya kapatılması da önemli korunma yollarından.

DİZ ÜSTÜ BİLGİSAYAR VE WI-FI

WI-FI (Kablosuz internet bağlantısı) ve diz üstü bilgisayar kullanan erkeklerin yayılan elektromanyetik dalgalar ve testislerde oluşan yüksek ısı sebebi ile erkek kısırlığına yakalanma oranı, kullanmayanlara oranla çok daha yüksek. Bu teknolojik cihazlar, üreme fonksiyonlarını etkileyerek sperm hareketliliğini azaltıyor ve spermin genetik yapısına zarar veriyor. Erkeklere, bilgisayarlarını dizüstünde değil, masada kullanmaları öneriliyor.

MİKRODALGA FIRINLAR

Mikrodalga fırınların; kadınlarda adet düzensizliklerine, yumurtlama bozukluklarına, infertilite ve düşüklere sebep olduğu gösterilmiştir. Mikrodalga fırınlardan yayılan radyasyonun erkeklerde de sperm sayısını azalttığı düşünülmektedir. Son yıllarda üretilen mikrodalga fırınlardaki radyasyon kaçakları çok azalmıştır. Fırınınızın kapağının sıkıca kapandığından emin olmanız ve çalışırken fırından mümkün olduğunca uzak durmanız sayılabilecek önlemlerden bazılarıdır.