BIST 10.267
DOLAR 32,31
EURO 34,84
ALTIN 2.410,84
HABER /  GÜNCEL

Ev sahipleri fazla sevinmesin

TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edilen Borçlar Kanunu Tasarısı'ndan kiracılar ve ev sahipleri de nasibini alacak.

Abone ol Tasarıya göre bundan böyle asansör, çatı onarımı, dış cephe boyası gibi genel giderleri kiracılar değil, ev sahipleri karşılayacak...

Kiralık yerle ilgili zorunlu sigorta, vergi ve benzeri yükümlülükler de mal sahibinin sorumluluğunda olacak..

Kira sözleşmelerini sona erdirmede dedem oturacak, oğlum Almanya'dan gelecek kuralı kaldığı yerden devam edecek.

Kiraya verenler, üst soyunun (örneğin, babasının veya büyük babasının) veya alt soyunun (torunlar) gereksinimi için tahliye davası açabilecek.

Kiracıların elektrik ve su borcunu ödememesi de tahliye sebepleri arasında... Yeniden kiralama yasağına aykırı hareket eden ev sahipleri için öngörülen hapis cezası kaldırılacak...

Aile konutu olarak kullanılmak üzere kiralanan taşınmazlarda kiracı, eşinin rızası olmadıkça kira sözleşmesini feshedemeyecek.

Gayrimenkulu kiralayan, mal sahibinden kiralanan yerle ilgili ayıbın uygun bir sürede giderilmesini isteyebilecek.

Bu sürede ayıp giderilmezse kiracı, bu ayıbı mal sahibi adına gidertebilecek ve bundan doğan alacağını kira bedelinden kesebilecek.

Kiracı, aksine sözleşme olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa ısıtma, aydınlatma gibi yan giderleri, en geç kira süresinin bitiminde ödeyecek.

Sözleşmeye uygun olarak özenle kullanacak ve komşulara gerekli saygıyı gösterecek kiracının, bu yükümlülüğüne aykırı davranması durumunda kiraya veren, en az 30 gün süre vererek, durumunu düzeltmesi için ihtarda bulunacak.

Uyarıya rağmen yüksek sesle müzik dinleyen, gürültü patırtı, balkonda mangal yapan kiracının sözleşmesi iptal edilebilecek.

Kira yabancı bir para birimiyle belirlenmişse, 5 yıl geçmedikçe kirada değişiklik yapılamayacak.

Ekonomik kriz dönemleri gibi olağanüstü durumlarda, sözleşmeler değişen koşullara göre uyarlanabilecek.