BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Eurovision'da Rusya'ya şok protesto

Danimarka'da düzenlenen Eurovision şarkı yarışmasının yarı finalinde siyaset ön plandaydı.

Abone ol

RUSYA'yı temsil eden 17 yaşındaki ikiz kardeşler 10 bin kişinin önünde şarkılarını söylerken yuhalandılar. Tolmaçevi kardeşlerin, Kopenhag'da düzenlenen yarı finallerde seslendirdiği "Shine" adlı şarkının sözlerinde Ukrayna ile yaşanan krize göndermeler olduğu iddia edildi.

Tartışmalı şarkının sözleri şöyle: "Uçlarda yaşamak, suça yaklaşmak, sınırı adım adım geçmek. Belki bir yer vardır, belki bir zaman. Belki benim olacağın bir gün gelecektir"

Eurovision'da ülkelerin halkları kendilerini temsil eden şarkıcılar haricindeki yarışmacılara oy verebiliyor. Verilen oyların toplamı ise, ülke puanlarını oluşturuyor.

Ancak Kırım'ın Rusya tarafından ilhak edilmesinin ardından Kırım'dan gelecek oyların Rusya için mi yoksa Ukrayna için mi sayılacağı belirsizlik yaratıyordu.

Avrupa Yayıncılar Birliği sözcüsü yaptığı açıklamada, "Kırım'da hala Ukraynalı telekom şirketi hizmet veriyor. Bu da Kırım'dan gelecek oyların Ukrayna adına sayılacağı anlamına gelir" dedi.

UKRAYNA VE RUSYA FİNALDE

Eurovision'da Ukrayna'yı temsil eden Mariya Yaremçuk ise yaptığı açıklamada, "Ukrayna'da yarışma için hazırlıklarıma devam ederken bir türlü konsantre olamıyordum. Ülkede yaşananlar nedeniyle herkes hala şokta" dedi.

Yaremçuk'un "Tick-Tock" adlı şarkısının sözlerinde de siyasi imalar olduğu iddia edildi. Şarkının açılışındaki "Seni ilk gördüğüm andan itibaren hep sevdim" sözlerinin, 60 yıl önce Sovyetler Birliği lideri Nikita Kruşçev'in Kırım'ı Ukrayna'ya hediye edişine bir gönderme olduğu yorumları yapıldı.

Hem Rusya hem de Ukrayna yarı finali geçip finallerde yarışmaya hak kazandı. Eurovision'da final Cumartesi günü gerçekleşecek.