BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,04
ALTIN 2.498,24
HABER /  DÜNYA

Eurovision’a gelecek yıl...

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Eurovision’un puanlama sisteminde talep ettikleri düzenlemelerin yapılmaması durumunda, gelecek yıl da yarış...

Abone ol

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Eurovision’un puanlama sisteminde talep ettikleri düzenlemelerin yapılmaması durumunda, gelecek yıl da yarışmaya katılmayacaklarını söyledi.
Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye gelen TRT Genel Müdür Şahin’in, İsviçre’nin Cenevre şehrinde yapılan, 2014 Eurovision şarkı yarışması toplantısı sonrasında açıklanan yeni kuralları yorumladı. Şahin, ”Eurovision şarkı yarışmasıyla ilgili puanlama sisteminde bir değişiklik yapmadı, sadece oyalıyorlar, aslında sadece şeffaflık getirdiler. Sadece jüride kimler olacak, hangi oyu verecekler onları açıklayacaklar. Bu bizim istediğimiz anlamına gelmiyor. Bizim itiraz ettiğimiz nokta, 5 ülkenin direk finallere katılması, daha önceki yıllarda televoting (tele oylama) dedikleri sistem yani SMS’lerle gönderilen yarı finalleri belirliyordu, finalde yüzde 50 televoting (tele oylama), yüzde 50 jürinin verdiği oylardı. 2009’dan beri sistemi değiştirdiler: Hem yarı final hem de finalde jüri sistemi getirdiler. Bu bizim çok arzu ettiğimiz bir şey değil, itirazımız bunaydı. Bununla ilgili henüz bir düzeltme yapmadılar. Tabii bizle de görüşme istiyorlar ve bu konuda çok kararlı bir adım atmadıkları için geçen sene olduğu gibi bu sene de yarışmaya katılmayacağız. Bu tutumlarına böyle devam ederlerse gelecek sene de katılmayı düşünmüyoruz” dedi.

YENİ KURALLAR AÇIKLANDI
Gelecek yıl Kopenhag’da düzenlenecek yarışmada yüzde 50 tele oylama, yüzde 50 jüri oyu ağırlığı değişmedi. Ancak yeni kurallara göre jüri oylarının daha şeffaf olacağı açıklandı.
Buna göre katılımcı ülkeler kendi ülkelerindeki jüri üyelerini yarışmadan önce 1 Mayıs 2014 tarihinde ilan edecek. Ayrıca Avrupa Yayın Birliği (EBU), her jüri üyesinin tekil olarak verdiği oyları final yarışmasından sonra yayınlayacak.
EBU; oylamada şeffaflığı artırmak için seyirci oylarını da izlenebilir hale getirecek. Eurovision’un resmi internet sitesinde oylama yapılan ülkelerdeki halk oylarının dağılımı anlık olarak izlenebilecek ve olası itirazlar şikâyet merkezine iletebilecek.

AZERBAYCAN’DAN TRT GENEL MÜDÜRÜ İBRAHİM ŞAHİN’E ANLAMLI ÖDÜL
Bu arada Şahin’e, Bakü’de Fahri Doktora Unvanı ve Türk Dünyası Üstün Hizmet Ödülü verildi. Odlar Yurdu Üniversitesi Senatosu Fahri doktora unvanını, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin’in Türk Kültür ve medeniyetinin dünyaya tanıtılması, Azerbaycan’ın her zaman yanında olması, yapılan haber ve programlarla Karabağ sorunu ve Hocalı katliamının bütün dünyaya duyurulması ve iki ülke ilişkilerinin daha da gelişimine yaptığı katkılardan dolayı verildi.
Ayrıca TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Azerbaycan’ın 3 önemli sivil toplum Örgütünce Türk Dünyası Üstün Hizmet Ödülüne layık görüldü.
(İHA)