BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,87
ALTIN 2.430,05
HABER /  EKONOMİ

Euro'nun değeri neden düşüyor?

Uzmanlar, Euro'nun değer kaybetmesini yatırımcıyı geri çağırmak için gerekli olduğunu düşünüyor...

Abone ol

Uzmanlar Avrupa’nın ticarette rekabet avantajı elde etmek için Euro’da değer kaybına ihtiyaç duyduğuna işaret etti.

Euro, dolar karşısında Çarşamba günkü işlemlerde 4 Nisan’dan bu yana gördüğü en düşük seviye olan 1,2842 dolara geriledi.

Euro Bölgesi’nin altı çeyrektir resesyonda kalmaya devam ettiği haberi Euro'nun değer kaybında etkili oldu. Bu şekilde Avrupa’da 1995 yılından bu yana görülen en uzun resesyonda yaşanıyor.

Euro bugünkü işlemlere ise yükselişle başladı ve dolar karşısında 1,2878 seviyesini gördü.

Uzmanlar Avrupa’nın ortak para biriminin Güney Avrupa ülkelerinin tahvillerini alan yabancı sermayelerden destek gördüğüne işaret etti.

REKABET İÇİN GEREKLİ

Uzmanlar euronun bu seviyelerde kalmasının Avrupa’nın ticarette rekabetçi olmasının önüne geçtiğine işaret ediyor.

CNBC’ye konuşan finansal danışmanlık şirketi Kapstreamn’in Direktörü Kumar Palghat, “Avrupa’nın Euro bu seviyedeyken ticarette rekabetçi olması çok zor. Dünyanın her yerinde olduğu gibi Euro'nun da değer kaybetmesi gerekiyor” dedi.

AMB yetkililerinden de Euro'da değer kaybını destekleyen açıklamalar geldi.

AMB yetkilisi Ignazio Visco, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, faizleri negatif seviyeye çekmenin resesyonla boğuşan Euro Bölgesi için iyi bir gelişme olacağının altını çizdi.

Uzmanlara göre negatif faiz, Euro'nun dolar karşısında daha da değer kaybetmesine neden olabilir.

YATIRIMCILARI GERİ ÇAĞIRMAK İSTİYORLAR

Bazı uzmanlar ise AMB'nin Euro'da değer kaybından çok yatırımcıları Euro Bölgesi’ne geri çağırmak için çabalayacağına inanıyor.

CNBC yayına katılan Societe Generale kur stratyejisti Sebastian Galy, “Euro’da çatlama sesleri geliyor ama dolar karşısında daha fazla değer kaybı yaşayacağına inanmıyorum. AMB’nin euronun değer kaybetmesine izin vermeyeceğini düşünüyorum. Daha çok yatırımcıları Euro Bölgesi’ne geri çağırmaya çabalıyorlar” dedi.