BIST 9.777
DOLAR 32,56
EURO 35,00
ALTIN 2.437,21
HABER /  GÜNCEL

Reyhanlı istihbaratında şok detay!

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde cumartesi günü gerçekleşen ve 51 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırıyla ilgili önemli bir belge ortaya çıktı. İstihbarat tam 13 birime ulaşmış ama...

Abone ol

Reyhanlı’daki saldırıyla ilgili istihbarat belgesinin detayları ortaya çıkıyor. Alınan bilgilere göre, 9 Mayıs tarihli belgede muhtemel saldırı hazırlığına ilişkin ayrıntılar isimlere varıncaya kadar aktarılıyor. Zanlılar, 5 Mayıs’ta Başkent’te dolaşmış. Emniyet’in güvenlik tedbirleri karşısında Hatay’a dönüş yapmak zorunda kalmışlar.

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde cumartesi günü gerçekleşen ve 51 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırıyla ilgili önemli bir belge ortaya çıktı. Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi'nin hazırladığı istihbarat belgesinde, bombalı saldırı hazırlığına dair önemli ayrıntılar yer alıyor.

13 BİRİME GÖNDERİLMİŞ AMA...

Zaman'ın haberine göre, 8 Mayıs Çarşamba günü İstihbarat Daire Başkanlığı'na gelen ihbar, Hatay Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı ve MİT Bölge Başkanlığı ile paylaşılıyor. Ardından da elde edilen bilgiler 9 Mayıs'ta, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri, İçişleri ile Adalet Bakanlığı, MİT ve Jandarma Genel Komutanlığı dahil 13 birime gönderiliyor.

İSİMLER DE VERİLİYOR

Terör örgütü THKP/C Acilciler grubu mensubu bir kişinin ihbarı doğrultusunda hazırlanan 9 Mayıs 2013 tarihli gizli belgede, saldırıda kullanılacak bombaların T.D. isimli şahıs tarafından Yayladağ Sınır Kapısı’na kadar getirileceği, bu kişiden de bombaları Hatay merkez nüfusuna kayıtlı N.E.’nin teslim alacağı kaydediliyor. Daha sonra ise M.G. isimli bir kaportacı tarafından yerleştirilen bombaların Ankara’nın en işlek alışveriş merkezinde (AVM) patlatılacağı aktarılıyor.

SALDIRI CUMA GÜNÜ OLACAK

Saldırının da AVM’nin en yoğun olduğu cuma günü yapılacağının altı çiziliyor. Edinilen bilgilere göre zanlılar bomba yükledikleri araçlarla 4 Mayıs Cumartesi günü gece yarısı Ankara’ya giriş yaparak pazar günü öğle vaktine kadar Başkent’te dolaştı. Ancak Ankara Emniyeti’nin üst düzey güvenlik tedbirleri karşısında, Ankara’dan Hatay’a dönüş yapmak zorunda kaldı.

Saldırının ardından güvenlik birimleri zanlılarla ilgili olarak detaylı bir çalışma ortaya koydu. Bölgede bulunan bazı güvenlik kameralarını mercek altına alan terör ve istihbarat ekipleri, zanlıların kimliklerine kısa sürede ulaştı. Yapılan ilk tespitlerde bombalı saldırıyı gerçekleştiren 3 Suriyeli teröriste, Hatay merkez nüfusuna kayıtlı N.E., Y.N. T.D. ve M.G. isimli şahısların yardım ve yataklık yaptıkları kesinlik kazandı. Bu kapsamda da Suriye’den bombaların bir hafta önce uyuşturucu ticareti yapan T.D. tarafından Yayladağ Sınır Kapısı’ndan 25-30’ar kiloluk kolilerle getirildiği, daha sonra ise bombaların N.E.’ye teslim edildiği belirlendi. N.E.’nin teslim aldığı bombaları Harbiye’de kaportacılık işleri yapan M.G.’ye verdiği belirtildi. Daha sonra ise M.G., elindeki bombaları transit iki minibüsün gizli bölmelerine yerleştirerek patlamaya hazır hale getirdi.

İHBARDA SADECE PLAKALAR YOKTU

Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanlığı’nın teröristlerin bombalı saldırı hazırlığına ilişkin çalışması 9 Mayıs 2013’te gelen bir ihbarla başladı. İhbar eden şahıs, araçların plakaları haricinde zanlıların hazırlığı ile ilgili olarak Emniyet’e önemli bilgiler verdi. Şahsının da bu grup içerisinde olduğunu ancak bu eylemde zanlıların kendisini dışarıda tuttuklarını kaydeden ihbarcı şunları aktardı: “Bir hafta önce 25-30 kilo paketler içerisinde toplam (1000) kg kadar C-3 bomba malzemesi Samandağı’ndan denizyoluyla Hatay Harbiye beldesine getirildi. Bu bombalar perşembe gecesi belirtilen araçlara yüklenerek N.E. ve Y.N. önderliğinde Ankara iline hareket edecek. Nasır, öncü olarak giderken bombalı araçlar da yol güzergâhındaki tehlike durumuna göre peşinden gidecek. Minibüsler için iki şoför ayarlandı. Ancak bu kişilerin adları öğrenilemedi.”

İhbarda ayrıca zanlıların Ankara’daki hedefleri ile ilgili de önemli ayrıntılar yer aldı. Daha önce Kocatepe Camii olarak belirlenen hedefin bir alışveriş merkezi olarak değiştirilebileceği ve bombaların cuma günü (10 Mayıs) Ankara’da patlatılacağının kaydedildiği ihbarda şu ayrıntılar dile getirildi: “Bu işler için daha önce Y.N., 4-5 milyon Suriye lirası aldı. Lazkiye’den yüklenen bombaları bizzat gördüm. Bu konu çok ciddi. Lazkiye’de Acilciler lideri Mihraç Ural ve yanında kalan Hacı kod adlı biri tarafından planlandı. Beni çok fazla işin içine sokmuyorlar. Beni sadece geçiş işlerinde kullanıyorlar. N.E. isimli şahsın kaçta geçeceği kesinleşince arayıp bildireceğim.”