BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Euro, Sterlin karşısında 7 yılın en düşük seviyesinde

Avrupa Merkez Bankası'nın tahvil alım programına fiilen başlamasıyla birlikte Euro'da değer kaybı hız kazandı. Euro, Dolar karşısında 12 yılın, Sterlin karşısında ise 7 yılın en düşük seviyesinde.

Abone ol

Avrupa Merkez Bankası'nın tahvil alım programına fiilen başlamasıyla birlikte Euro'da değer kaybı hız kazandı.

Euro/Dolar paritesi 1,07'ye kadar gerilerken, Dolar'ın yakın zamanda Euro'dan daha değerli hale gelebileceği ve paritenin Dolar/Euro olarak anılmaya başlayabileceği ifade ediliyor.

Euro, İngiliz Sterlini karşısında ise son 7 yılın en düşük seviyesine gerilemiş durumda.

Avrupa Merkez Bankası, piyasaya sürdüğü yeni likiditeyle Euro Bölgesi ülkelerinin devlet tahvillerini alıyor. Faizleri aşağı çekerek büyüme oranlarını desteklemeyi amaçlayan Banka, aynı zamanda Euro'daki düşüşle enflasyon yaratıp Euro Bölgesi'ni deflasyondan çıkarmayı da amaçlıyor.

Ancak Euro'daki hızlı değer kaybının tam olarak Avrupa Merkez Bankası'nın planladığı şekilde gerçekleşmediğini düşünenler de var.

Bazı analistler, özellikle Yunanistan borç krizinin Euro'daki satış dalgasını beklenenden hızlı hale getirdiğini düşünüyor.

Son Euro Bölgesi Maliye Bakanları toplantısından Yunanistan'a sert mesajlar gitmiş ve "Vakit harcamayı bırakıp reformlara odaklanın" denmişti.

Avrupa Merkez Bankası'nın varlık alım programı sayesinde Euro'ya dayalı varlıkların cazibesinin artmasına karşın Yunanistan riskleri nedeniyle programın istenen sonucu veremeyebileceği vurgulanıyor.