BIST 10.046
DOLAR 32,40
EURO 34,62
ALTIN 2.394,45
HABER /  GÜNCEL

'Euro bütçelerinde veto yetkisi istiyoruz'

"Dayanışma beraberinde sorumluluk da getirir" diyen önde gelen AB yetkilileri, euro bölgesinde bütçeleri veto yetkisine sahip bir Avrupa Hazine Birimi kurulmasını önerdi.

Abone ol

Avrupa Birliği'nin önde gelen yetkilileri, euro bölgesi ülkelerinin bütçelerini kontrol ve veto yetkisine sahip bir Avrupa Hazine Birimi kurulmasını önerdi.

Ayrıca mali sektörde, bankacılıkta ve ekonomi politikasında kontrolün ulusal düzeyden, merkeze kaydırılması önerildi.

Öneriler Yunanistan, İspanya, Portekiz ve İrlanda'nın ardından dün de Kıbrıslı Rumlar'ın kurtarma paketi istemesini izliyor.

Avrupa Komisyonu, euro bölgesi maliye bakanlarından oluşan Euro Grubu ve Avrupa Merkez Bankası'nın başkanlarının hazırladığı belgeyi kamuoyuna Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy açıkladı.

Belgenin "nihai" olmadığını vurgulayan Van Rompuy, çizilecek yol konusunda Perşembe-Cuma yapılacak AB zirvesinde ortak görüşün oluşmasını beklediğini söyledi.

Belgeden bazı başlıklar şöyle:

  • Ulusal borçlanmaya sınır getirilsin
  • Bu sınırı aşma riski yaratan ulusal bütçeler veto edilebilsin
  • Euro bölgesinin toplu borç alma seçeneği "araştırılsın"
  • Merkezi bütçeyi kontrol edip, ulusal bütçeleri denetleyecek bir Avrupa Hazine Birimi kurulsun
  • Avrupa bankaları tek elden denetlensin, mevduatlara ortaklaşa güvence verilsin
  • İş hukuku ve vergi düzeyleri konusunda ortak politika belirlensin
  • Ulusal meclislerle ortak kararlar alınarak "demokratik meşruiyet" kazanılsın

Euro ülkeleri halen bütçe açığı konusunda belli sınırlamalara tabi olsalar ve bu sınırı aştıklarında ceza alsalar da, bütçelerindeki belli kalemlerin veto edilmesi sözkonusu değil.

Euro'da ikinci evre

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, değişliklik önerilerini hazırlarken temel ilkelerinin "daha fazla dayanışmanın beraberinde daha fazla sorumluluk getirmesi" olduğunu söyledi.

Euro bölgesinin dört büyük ülkesinin, Fransa, Almanya, İspanya ve İtalya'nın maliye bakanları da bu akşam Paris'te toplanarak kısa vadeli çözüm ve uzun vadeli entegrasyon seçeneklerini ele alacak.

Bu görüşme öncesinde konuşan Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, ulusa bütçeleri veto yetkisine sahip bir Avrupa Maliye Bakanı olması ve Avrupa başkanının da halk tarafından seçilmesi gerektiğini söylemişti.

Reuters ajansı bu haftaki zirvede pozisyonlar belli olsa da, nihai kararın Aralık zirvesine kalacağını söylüyor.

Fransa Maliye Bakanı Pierre Moscovici de bu zirvede "euro'nun ikinci evresi" için altyapının oluşturulmasını istedi.