BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

Euro bölgesinde işsizlik yeniden rekor kırdı

Euro bölgesinde işsizlik oranı Ekim ayında yeniden rekor kırdı, tüketici fiyatlarındaysa önemli bir yavaşlama gözlendi.

Abone ol

Euro bölgesinde işsizlik oranı Ekim ayında yeniden rekor kırdı, tüketici fiyatlarındaysa önemli bir yavaşlama gözlendi.

Ekonomik gerileme yaşayan Euro bölgesinde işsizlik oranı yüzde 11,7'ye çıktı. Enflasyon ise Kasım ayında % 2,5'tan % 2,2'ye indi.

Son veriler, Avrupa Merkez Bankası başkanı Mario Draghi'nin "Euro bölgesi, gelecek yılın yarısından önce krizden çıkamaz" şeklindeki uyarısıyla aynı zamana denk geldi.

Draghi, hükümetlerin kamu harcamalarında yaptıkları kesintilerin kısa erimde büyümeyi olumsuz etkilemeye devam edeceğini kaydetti.

Euro bölgesinde işsizlik oranı düzenli olarak yükselmeye devam ediyor. Geçen yıl % 10,4 oranında olan artış, Eylül ayında % 11,6, Ekim ayındaysa % 11,7 oldu.

Euro bölgesinde 173 bin kişi daha işini kaybetti ve toplam işsiz sayısı 18,7 milyona ulaştı.

Bölge içinde kuzey-güney ülkeleri arasındaki uçurum giderek artıyor. İspanya'da işsiz oranı, bir önceki aya oranla, % 25,8'den % 26,2'ye çıktı. İtalya'daysa % 10,8'den, % 11,1'e yükseldi.

Buna karşılık Almanya'da işsizlerin oranı % 5,4 ile istikrarını korurken, Avusturya'da % 4,4'ten 4,3'e indi.

Bu ay yayımlanan veriler, Euro bölgesinde Eylül'e kadarki çeyrekte ekonomide görülen % 0,1 oranındaki küçülmeyle, yeniden resesyona dönüldüğünü gösteriyor.

İspanya ve İtalya gibi, borçlanmanın kontrol altına alınabilmesi için kamu harcamalarında ağır kesintilere gidilen ekonomiler, bir yıldan fazladır resesyonda. Ama Almanya ve Fransa'da da, ekonomilerin sadece % 0,2 oranında büyümüş olması düş kırıklığı yarattı.

Kasım'da Euro bölgesinde tüketici fiyatları endeksinin yüzde 2,2'ye inmesi de harcamalardaki zayıflamayı yansıtıyor.