BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,07
ALTIN 2.465,56
HABER /  GÜNCEL

Euro 2020: Türkiye'ye rakipler çıktı

Önbaşvuru için sürenin dolmasına saatler kala üç Kelt yurdu ile Gürcistan şampiyonaya evsahipliği girişimi başlattı.

Abone ol

Galler, İskoçya ve İrlanda 2020 Avrupa Futbol Şampiyonasi'na birlikte evsahipliği yapmak niyetinde olduklarını ilan etti.

İlgi beyanı için süre bu gece doluyordu.

Söz konusu açıklama olmasaydı 2020'nin evsahipliği için resmen niyet benanında bulunan tek ülke Türkiye ve Gürcistan olacaktı.

Gürcistan'ın da benzer bir adaylık önbaşvurusunda bulunduğu ortaya çıkarken üç Kelt yurdunun ortak evsahipliği için başvuru yapmasını bizzat UEFA yetkililerinin teşvik ettiği anlaşılıyor.

Türkiye'deki şike iddalarının ortaya çıkardığı skandal UEFA'nın Türkiye'nin adaylığı ile iglili bazı kaygılar yaşamasına yol açıyor.

UEFA'nın Türkiye'nin evsahipliği ile ilgili kaygılarının bir diğer nedeni de Ankara'nın olimpiyatlara yine aynı yıl evsahipliği yapmak istemesi.

Süreç yeni başlıyor

Üç Kelt yurdunun ilgisini ilan etmesi, kendilerini resmen taahhüt altına koydukları anlamına gelmiyor. İlgi beyanı sonrasında adaylıkların kesinleşmesi için 18 aylık bir süre daha bulunuyor.

Galler Futbol Federasyonu direktörü Jonathan Ford son gelişme ile ilgili olarak şunları söyledi: "Bu, resmi bir başvuru değil, bu bir ilgi beyanı. Bu sayede UEFA'dan bilgi edinebileceğiz. Alacağımız bilgiler ışığında da tam bir değerlendirme yapıp, karar verebileceğiz. Bunu yaparken bağımsız olarak birlikte hareket edip, resmi başvuru yapıp yapmamaya karar vereceğiz."

Kelt yurtlarının evsahipliği yapmak istediği 2020 şampiyonasına 16 yerine 24 takım katılacak.

24 takım uygulaması 2016'dan itibaren başlıyor. Bu da, evsahibi oldukları halde bu üç ulusal takımın şampiyon olma şanslarının daha az olacağı anlamına geliyor.

Stat kriteri

Şampiyona kuralları, evsahiplerinin gerekli kapasite ve koşulları taşıyan en az 10 stadı hazır hale getirmelerini öngörüyor.

İskoçya ve Galler benzer bir girişimi 2016 için yapmayı planlıyordu. Ancak şimdi bu turnuvanın Fransa'da yapılacağı kesinleşti. İskoçya ve Galler de böyle bir başvuru yapmaktan vazgeçmişti.

İskoçya ve İrlanda ise 2008 Avrupa Şampiyonası'na evsahipliği yapma girişimlerinde başarısız kalmışlardı.

Insidethegames.biz adlı internet sitesi, İskoçya Futbol Federasyonu direktörü Stewart Regan'ın "Kamuya yönelik olarak bir açıklama yapamam çünkü bu aşamada yönetim kurulumuzda ele alınmış olan bir konu değil; ancak bu gece süre dolmadan önce bir görüş alış-verişi olacaktır" dediğini duyurdu.

İskoçya ve Galler'in stat kriterini yakalayıp yakalayamayacağı yönündeki bir soru üzerine de Regan, "Bir şeyi yapmanın farklı yolları bulunabiliyor, böyle büyük bir turnuva için çeşitli alternatifler elbette ele alınabilir" diyor.

Regan, ilgi beyanı ile ilgili olarak yönetim kurulu üyeleri arasında bir haberleşmenin "Kesinlikle gerekli olduğunu" da söyledi.

Platini'den Türkiye'ye 2020 desteği

UEFA Başkanı Michel Platini, 2020 olimpiyatlarına evsahipliği yapma girişimi başarısızlığa uğraması halinde 2020 Avrupa şampiyonasının Türkiye'de yapılmasını destekleyeceğine işaret eden açıklamalar yapıyor.

Gürcistan'ın da ilgi beyanında bulunduğu kesinleşirken, Tiflis, bu kararı, Azerbaycan ile eş-evsahipliği beklentilerinin gerçekleşmemesi üzerine aldı.

Gürcistan Spor Bakanı Lado Vardzelaşvili, Bakü'nün 2020 olimpiyatlarına öncelik vermeye karar vermesi ardından böyle bir girişimi tek başına yüklenmeye karar verdiklerini söyledi.

Gürcü medyasında çıkan haberlere göre bakan şunları söyledi: "Azerbaycan olimpiyata evsahipliği için başvurusunu yapmış durumda, dolayısıyla Gürcistan Avrupa 2020 evsahipliği ile ilgili süreci tek başına götürecek."

Gürcistan stat kriterini karşılamakla zorlanabilir ancak Gürcü bakan "ultra-modern statların" inşaasına bu yıl içinde başlanacağını belirtti.