BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Euro 2012: A Grubu'nda sürpriz çeyrek finalistler

İlk maçlarına kötü başlayan Çek Cumhuriyeti ve Yunanistan; Polonya ve Rusya'yı aynı skorla 1-0 yenerek çeyrek finale yükseldiler.

Abone ol

Euro 2012'de A Grubu maçları sürprizle sonuçlanırken, ilk maçta Rusya'ya 4-1 yenilen yenerek çeyrek finale grup lideri olarak yükseldi.

İlk maçtaki performansının ardından turnuvanın sürpriz yapabilecek takımlarından olarak görülen yenilerek elendi.

İki takım, grubu eşit durumda dörder puanla bitirirken, averaj hesabında gol farkına değil, iki takım arasında maçın skoruna bakıldığı için turnuvaya kötü başlayan bir diğer takım olan Yunanistan da ikinci sırada çeyrek finale kaldı.

Wroclaw kentinde oynanan Polonya-Çek Cumhuriyeti karşılaşmasına çeyrek finale çıkabilmek için galibiyetten başka seçeneği olmadığının bilincinde bir stratejiyle saldırgan başlayan evsahibi Polonya ilk yarıda Çekler karşısında ezici bir üstünlük kurdu.

Özellikle Lewandowski ve Obraniak'la bulduğu pozisyonları değerlendiremeyen evsahibi ekip ikinci yarıda turnuvanın önceki maçlarında olduğu gibi etkinliğini kaybetti ve Çeklerin maça ortak olmasına yol açtı.

Beraberlik Çeklere yarıyordu ve maçın ilk yarısı da 0-0 berabere sonuçlandı.

Varşova'dan gelen Yunanistan'ın gol attığı haberi ise Polonya-Çek Cumhuriyeti maçındaki denklemin de değişmesine neden oldu. Bu skorlarla Çeklere beraberlik bile yetmiyordu. İkinci yarıya bunun bilincinde başlayan Çekler, Rusya karşısında bozguna uğradıkları maçtan daha farklı bir performans sergiledikleri Polonya maçının ikinci yarısında üstün olan taraftı.

Limbersky ve Pilar, Çek Cumhuriyeti adına ataklarda etkin rol oynarken gol öncesindeki en kritik şansı yakalayan ise Tomas Sivok oldu. Beşiktaş'ın savunma oyuncusunun, ceza sahasının sağından kullanılan serbest vuruşta attığı kafa vuruşu kaleci Tyton'un göğsünden dönerken, bir kaç dakika sonra, o ana kadar etkisiz görünen Milan Baroş Çeklerin golünü hazırlayan isim oldu.

Kendi yarı sahasından atılan uzun topu önünde bulan Galatasaray'ın yıldızı penaltı noktası civarında bulunan Jiracek'e pasını verdi, Jiracek de topu Polonya kalecisinin altından ağlara gönderdi.

Maçın geri kalanı ise, Polonya'nın panik halinde bilinçsiz atak girişimleri ve Çeklerin karşı atak çabalarıyla geçti.

Yunan mucizesi

Varşova'da ise çok az kişinin öngörebildiği bambaşka bir senaryo gerçekleşiyordu.

Turnuvaya kötü başlayan ve kötü devam eden takımlardan Yunanistan, Euro 2012'nin dikkat çekici ekiplerinden Rusya karşısında ilk pozisyona giren takım oldu. Rusya kalesinin solundan Karagunis'in kullandığı korner vuruşunda Katsouranis'in vuruşunu çizgi üzerinde çelen Rusya kalecisi Malafeev takımını geriye düşmekten kurtarıyordu.

Ardından Rusya'nın Kerzhakov ve Zhirkov'la şut girişimleri Yunan kalesinde tehlike yarattı, ancak sonuç getirmedi.

Sadece maçın değil, grubun kırılma anı ise ilk yarının uzatma dakikalarında yaşandı. Orta sahadan kullanılan Yunan taç atışında, Rus savunmasından seken topu önünde bulan kaptan Karagunis Rusya ceza sahasına sağ kanattan girdi ve yerden, sert bir vuruşla takımını soyunma odasına önde götüren golü kaydetti.

Yunanistan galibiyetten sonra geleneksel katı savunma stratejisini uygulamayı sürdürürken, ani ataklarda tehlike yarattı. Karagunis, tartışmalı bir pozisyonda penaltı beklerken sarı kart gördü, Tzavelas'ın serbest vuruşu Rusya direğinden döndü.

Yunanistan, turnuvanın açılış maçının ilk yarısında karşısında çok kötü oynamış ve beraberliği ikinci yarıda kurtarmıştı.

oynadıkları ikinci maçta ise, ilk beş dakikada 2-0 geriye düşmüş, sonunda 2-1 yenilmişlerdi.

Genel beklenti, Rusya maçından sonra evlerine dönmeleri, Yunan halkını da bugün yapılacak seçimlerde ortaya çıkacak siyasi tablo ve olası ekonomik etkilerine ilişkin tartışmalarla başbaşa bırakmalarıydı.

Ancak şimdi görünen o ki, sandık başlarının en önemli sohbet konularından biri futbol olacak.

Grupta 6 puan toplayan Çek Cumhuriyeti ilk sırada. Yunanistan ise 4 puanla ikinci. Grubu 4 puanla üçüncü sırada tamamlayan Rusya ile 2 puanlı evsahibi Polonya elendiler.

Yunanistan'ın rakibi bugün Danimarka karşısında yenilmezse Almanya olacak.

Çek Cumhuriyeti'nin çeyrek finaldeki rakibi, B Grubu'nun ikincilik şansları süren ve bugün karşı karşıya gelecek olan Hollanda veya Portekiz takımlarından biri ya da Almanya'dan bir beraberlik koparır ya da az farkla yenilirse Danimarka olacak.