BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  MEDYA

Etyen Mahçupyan: Yoksa asıl komplo bu mu?

Yazar Etyen Mahçupyan, Cumhurbaşkanı Erdoğan karşıtı uluslar arası bir koplo kurulduğu iddiası üzerine ilginç bir yazı kaleme aldı.

Abone ol

Karar gazetesi yazarı Etyen Mahçupyan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı uluslar arası komplo kurulduğunu iddia edenlerin aslında Erdoğan'ı zor durumda bıraktığını iddia ederek, "Yoksa asıl komplo bu mu?" diye sordu.

Gezi olayları, 17 Aralık operasyonu, Batı medyası ve yerel basının bir kısmında bitmek bilmeyen 'otoriterlik' suçlamaları ve IŞİD'e destek ithamları. Hedefte yine Erdoğan var.

Hükümete yakın medyada ve akademi dünyası Erdoğan'a karşı komplo kurulduğu görüşünde. İşte bu iddiayı liberal kalemlerden Etyen Mahçupyan Karar gazetesindeki köşesinde ele aldı.

Komplonun bir an için doğru olduğu varsayımından yola çıkan yazar, bu tezin sahiplerinin söylemlerini sorgulayıh sorular eşliğinde yazısına devam ediyor:

TUTARLILIK VE AKILCILIK TESTİ

"Ancak biz şimdi farklı bir soru soralım. Varsayalım ki bu anlatılan komplo harfiyen doğru. Yine varsayalım ki Türkiye’nin düze çıkması da ancak ve ancak Erdoğan’ın liderliğiyle mümkün. Nihayet varsayalım ki bu komplonun varlığını savunan aydınların amacı da gerçekten komplonun bitirilmesini sağlayıp, Türkiye’yi düze çıkarmak… Soru şu: Bütün bu varsayımlar doğru kabul edildiğinde söz konusu aydınların söylem ve tutumu istenen sonucun elde edilmesini sağlar mı? Diğer bir deyişle bir tutarlılık ve akılcılık testinin yapılması gerekiyor. Sergilenen davranışın hiç olmazsa kendi ön kabulleriyle uyumlu olması lazım…

HALKIN YARISINI 'ÖTEKİ' İLAN ETMEK

Eğer karşınızda ABD’den Avrupa’ya ve oradan Rusya’ya uzanan, onlarca ülkenin desteklediği bir komplo varsa belki ilk düşünmeniz gereken bu koalisyonda bir çatlak yaratmaya çalışmaktır. Ama bunu geçelim, çünkü karşımızda kötü niyetinden taviz vermeyen bir şer koalisyonu olduğu varsayılıyor. Bu durumda savaşmaktan başka yol yok… Dolayısıyla bu savaşa olabildiğince güçlü bir biçimde hazırlanmak istemeniz doğal. Bu ise tüm Türkiye halkının AK Parti ve Erdoğan etrafında olabildiğince bütünleşmesini gerektiriyor. Acaba Erdoğan ve onu sevenler nasıl davranırsa bunu sağlama ihtimali artar? Örneğin kutuplaştırmayı artırmak, halkın yarısını ‘öteki’ ilan etmek, bizlerle aynı fikirde olmayanın ‘terörist’ olduğunu ima etmek akılcı bir yöntem olabilir mi?

BU TUTUM ERDOĞAN ETRAFINDA DARALAN KONSOLİDASYON YARATTIĞI AÇIK

Kendilerini ‘reisçi’ ilan eden medya bugün böyle davranıyor, bu tutumu savunuyor ve küresel komploya karşı böyle durulması gerektiğini söylüyor. Ne var ki bu tutumun Erdoğan etrafında ancak daralan bir konsolidasyon yarattığı açık. İnsan haliyle düşünüyor… Yoksa ortada başka bir amaç mı var?"