BIST 10.051
DOLAR 32,35
EURO 34,80
ALTIN 2.409,60
HABER /  GÜNCEL

Etiler'in El Katil'i

Terör burnumuzun dibindeymiş de haberimiz yokmuş! 51 can yok oldu terörün bulunduğu yeri daha doğrusu, teröristlerin yıllar önce oturduğu yeri bulduk.

Abone ol

Usame Bin Ladin'in finans ve iş ilişkilerinden sorumlu Mamdouh Mahmoud Saleem, 1996-1997 yıllarında 6 çocuğuyla Etiler'de oturdu. Çevresinde Mahmut Salih diye bilinen Saleem, bir fabrikada çalıştığını söylüyordu.

El Kaide örgütününün finansman sorumlusu, Nairobi ve Darüsellam'daki ABD temsilcilciliklerine düzenlenen bombalı saldırıları organizatörü Mamdouh Mahmoud Saleem'in, 1996-1997 yıllarında Etiler'de oturduğu ve ithalat ihracat işi yaptığı ortaya çıktı.

İstihbarat raporlarına göre, Usame Bin Ladin'in finans ve iş ilişkilerinde sorumlu olan Mamdouh Mahmoud Saleem 1996'da Sudan'dan Türkiye'ye geldi. Etiler'de eşi ve 6 çocuğuyla yaşayan Saleem çevresinde ‘Memduh Çelebi’ lakabı ve Mahmut Salih ismiyle tanınıyordu. Çevresindekilere bir fabrikada çalıştığını söyleyen Saleem, 16 Eylül 1998'de Almanya'da yakalandı. 20 Aralık 1998'de ABD'ye teslim edildi ve tutuklandı.

EL KAİDE’NİN DANIŞMANI

İstihbarat raporlarında adı en sık geçen terörist ise Saıf Al-Adel oldu. El Kaide'nin danışmanı ve askeri komite üyesi olan Adel, Somali'deki 18 ABD askerinin öldürülmesi eyleminde rol oynadı. Adel'le ilgili geçen yıl Türk istihbarat birimlerine, İstanbul yakınlarındaki bir ABD askeri üssüne, tesisine veya konsolosluğuna yönelik saldırı planladığı yönünde bilgi geldi. ‘Al-Saıd’ olarak bilinen örgütün önde gelen isimlerinden Hamza Al-Zubair'in de İstanbul'da bir süre konakladığı belirlenirken, ABD hedeflerine yapılacak eylem için Saıf Al-Adel ile birlikte hareket ettiği yolunda bilgilere ulaşıldı.

El Kaide'nin taşeron örgütlerinden Özbekistan Türkistan İslami Hareketi (ERK), Özbekistan'ın başkenti Taşkent'teki Özgürlük Meydanı'nda 16 Şubat 1999'da Özbekistan Devlet Başkanı Kerimov'a yönelik olarak bomba yüklü bir araba ile intihar saldırısı düzenledi. Saldırıda 13 kişi öldü, yaklaşık 100 kişi yaralandı. Kerimov'un yara almadan kurtulduğu suikastten Örgütün bombalı saldırı ile ilgili olarak İnterpol aracılığıyla aranan Özbekistan Türkistan İslami Hareketi üyesi, Rustam Mamatkolov 3 Mart 1999'da sahte kimlikle geldiği İstanbul'da yakalandı.

ÖZBEK BOMBACILAR

Örgütün dış ilişkiler sorumlusu Abdurrahman Mansur kod adlı Zayniddin Askarov da, 2 gün sonra 5 Mart 1999'da İstanbul'da yakalandı. İki örgüt üyesi Adalet Bakanlığı'nın 26 Nisan 1999 gün ve 19337 sayılı kararı ile 27 Nisan 1999 günü Özbekistan'dan gelen görevlilere gizlice teslim edildi.

Özbek televizyonundaki programda Kerimov'a yönelik darbe girişiminin lideri Muhammed Salih'in İstanbul Anadolu yakasında kaldığı evde, kendi yandaşları ile Afganistan'daki Taliban yönetimiyle ilişkili olan darbenin diğer lideri Tahir Yoldaşev'le bir toplantı yapıldığı iddia edilmişti.

El Kaide'nin inanışı olan Vehhabiliğe daha katı anlamlar yükleyen, Usame Bin Ladin'in hocası Abdullah Azzam'ın ise Türkiye'de yayınlanmış 3 kitabı bulunuyor. Azzam'ın, Türkçe'ye çevrilerek ülkemizde satılan kitapları şunlar: ‘‘Emperyalist İşgallere Karşı Topraklarımızı Savunmak, Cihad Ahkamı, Cihad Kervanı.’’

Atta da gelmişti

Amerikan CNN Televizyonu, El Kaide'nin yakalanan liderlerinden Ebu Zübeyde'nin, 1998'de başlayarak Türkiye'de ‘güvenli evler ağı’ oluşturduğunu duyurdu. 11 Eylül saldırılarını düzenleyen 19 teröristin lideri Muhammed Atta da, Türkiye'ye gelmişti. Atta'nın 1995'te İstanbul'da çekilen bir fotoğrafı Hürriyet'te yayınlanmıştı. CNN önceki günkü haberinde, Usame Bin Ladin'in adamı olan ‘Ayakkabı bombacısı’ Richard Reid'in de Türkiye'yi de ziyaret ettiğini bildirdi. 

Haber: Toygun Atilla
Kaynak: www.hurriyetim.com.tr