BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Etiketlere duyarlılığımız ölçülecek

Türkiye’de gıdaların üretimi, tüketimi, pazarlanması ve denetimine ilişkin UGKK, bir araştırma başlattı.

Abone ol


Ulusal Gıda Kodeksi Komisyonu üyesi Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Tanju Besler tarafından yürütülen araştırma, Nisan ayında sonuçlandırılacak.

Araştırmanın sonuçlarına göre, gerektiğinde gıdaların etiketlenmesine ilişkin mevzuatta değişiklik yapılacak.

Prof. Tanju Besler, komisyonun sorumlulukları arasında tüketicinin bilinçlendirilmesi de olduğuna işaret ederek, araştırmayla "tüketicinin etiket konusundaki duyarlılığının" ölçüleceğini söyledi.

Tüketicinin gıda ambalajı ve etiketlerinde, genellikle sadece son tüketim tarihine bakıldığını, bunun yetersiz olduğunu kaydeden Prof.Besler, şöyle devam etti:
"Araştırma kapsamında, Türkiye genelini temsil edebilecek, 18-40 yaş arasındaki 1500 deneğin gıda etiketi ile ilgili tutumlarına bakılacak.

Tüketici gıda etiketinden ne anlıyor, ne görmek istiyor, sorgulanacak.

Genellikle şimdiye kadar yapılan çalışmalar, tüketicinin sadece son tüketim tarihine baktığını gösteriyor. Oysa etiket üzerindeki bilgiler çok önemli. Öncelikle gıda ambalajının sağlıklı olması, yırtık veya delinmiş olmamazı lazım. Ambalajın üzerinde, mutlaka Tarım ve Köyişleri Bakanlığının üretim izin numarasının bulunması gerekiyor."

Etiketteki ürün içeriğine ilişkin bilgilere de dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Besler, halen etiketlerde, üründeki yağ, protein oranlarına yer verildiğini, dünyada ve özellikle Avrupa da ise "paketteki ürünün tüketilmesi halinde tüketicinin günlük yağ, proetin, vitamin, kalsiyum ve benzeri ihtiyacının ne kadarını karşıladığının" etikette yer almasının tartışıldığını anlattı.

Prof. Besler, Türkiye Gıda Dernekleri Federasyonu (TGDF) tarafından da desteklenen araştırma sonuçlarına göre, gerektiğinde gıda etiketleme mevzuatının yeniden düzenlenebileceğini kaydetti.

Gıda etiketleri konusunda genellikle nihai tüketicinin değil, tüketici derneklerinin şikayette bulunduğuna da işaret eden Prof. Besler, bu konuda tüketicinin bilinçlendirilmesinin de UGKK’nın sorumlulukları arasında olduğunu kaydetti.