BIST 10.708
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,71
HABER /  SAĞLIK

Eti alkolle tüketmek sağlıklı mı?

Bayram ve Yılbaşının aynı zamana denk gelmesi et ve alkolün birlikte tüketimini artıracak; peki bu ne kadar sağlıklı?

Abone ol

Kurban bayramı ve yılbaşının aynı zamana denk gelmesiyle beraber et ve et ürünlerinin alkolle birlikte tüketilmesi sonucunda kişilerde gut hastalığı görülebileceği uyarısı yapıldı.

Denizli Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. M. Beşir Türkmen, gut hastalığının, genellikle et ve et ürünlerinin alkolle beraber tüketilmesi sonucunda vücudun bir takım eklemlerinde, ürik asit birikimiyle ortaya çıkan ve ciddi ağrılı eklem krizlerine yol açan romatizmal bir hastalık olduğunu belirterek, "Ağrılı eklem krizleri, genellikle gece ortaya çıkıp hızlı gelişir ve kişiyi uykudan uyandırabilir. Hastalık genellikle tek eklemi sıklıkla da ayak baş parmağını etkiler. Bununla birlikte ayağın diğer eklemlerini, diz, dirsek ve el bileğini de etkileyebilir. Hastalıkta eklem yerlerinde şiddetli ağrı, şişlik, kızarıklık ve hareketlerde bir kısıtlama meydana gelir. Bu durumda hastanın acilen tedavi edilip eklemdeki iltihabın giderilmesi gerekir. Aksi takdirde gut hastalığı kronikleşip uzun sürer veya devamlı tekrar eder. Tekrar ederse de kişilerde böbrek taşları ve eklemlerinde kalıcı sakatlıklar görülebilir" dedi.

Gut hastalığının eski tarihte de bilinen bir hastalık olduğunu açıklayan Uzman Dr. Türkmen, "Eski tarihte birçok kral ve padişah ta bu hastalığa yakalanmıştır. Genellikle et ve et ürünleriyle beraber alkol tüketen kişilerde daha sık görülmekte olup, zengin hastalığı olarak da bilinmektedir" diye konuştu.

Türkmen son olarak erkeklerin gut hastalığına yakalanma riskinin kadınlara göre 20 kat daha fazla olduğunu belirtti.