BIST 10.159
DOLAR 32,18
EURO 35,06
ALTIN 2.470,25
HABER /  DÜNYA

ETA terör örgütü kınandı

İspanya Başbakanı Zapatero "ETA'nın yok olmak ve üyelerinin hapse girmekten başka kaderi yok" dedi.

Abone ol

İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, Bask bölgesinde eski bir belediye meclisi üyesinin öldürülmesi üzerine, "ETA'nın yok olmak ve üyelerinin hapse girmekten başka kaderi yok" dedi.

Başbakan ve Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) lideri Zapatero, İsaias Carrasco'nun öldürüldüğünü seçim mitingi sırasında öğrendi. Mitingi yarıda kesen Zapatero, basına açıklama yapmadan önce Carrasco'nun eşi ve Bask özerk yönetim başkanı Juan Jose İbarretxe ile telefonda görüştü.

Zapatero, Carrasco'nun öldürülmesine karışan tüm ETA üyelerinin en kısa zamanda yakalanıp, yargılanacağını kaydetti.

Terör örgütünün, bu saldırıyla 9 mart pazar günü yapılacak genel seçimlere etki etmeyi denediğini belirten Zapatero, şunları söyledi:

"İspanyol demokrasisi buna geçmişte izin vermedi, bugün izin vermiyor, gelecekte de izin vermeyecek. İspanyol demokrasisi, ona karşı olan tehditleri asla kabul etmeyecek. Özgürlüklerimizi ve devlet kurumlarımızı savunmaya devam edeceğiz."

Bask özerk yönetimi başkanı Juan Jose İbarretxe de, ETA'yı sert dille kınayarak, "ETA artık suçlarına Bask halkını alet etmeyi bıraksın" çağrısında bulundu.

Saldırıyı kınayan ana muhalefet lideri Mariano Rajoy da, basına yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

"ETA'ya karşı hepimiz birlik olmak zorundayız. Terör örgütü, siyasi hedeflerini elde etmek için tüm ümitlerini kaybetmek zorunda. Bu saldırının suçluları teröristler, ETA katilleridir. Terör örgütünü sadece yasayla, hukuk devletinin araçlarıyla, güvenlik kuvvetleriyle ve İspanya olarak adlandırılan bu büyük ulusun parçası olan 45 milyon İspanyolun arzusuyla ortadan kaldırabiliriz. Bu savaşı kazanacağız, ETA'yı ortadan kaldıracağız bundan en ufak bir şüphe olmasın."

Bu arada eski belediye meclis üyesi olan evli ve 3 çocuk babası, 42 yaşındaki Carrasco'nun şu anda siyasi görevi bulunmadığı, bu yüzden de korumayla dolaşmadığı bildirildi. Sadece 2003-2007 yılları arasında küçük bir belediye olan Arrasate'de PSOE'den belediye meclis üyeliği yapan Carrasco'nun, son yerel seçimlerde seçilemediği ve otoyol gişesinde işçi olarak çalıştığı belirtildi.

İçişleri Bakanı Alfredo Perez Rubalcaba, karısı ve kızı ile birlikte evinin önündeyken vurulan Carrasco'ya arkadan tek bir kişinin ateş ettiğini, diğer teröristin arabada beklediğini belirterek, "Kurşunlar göğsüne ve kafasına isabet etmiş. Yaralı olarak götürüldüğü hastanede kısa bir süre sonra öldü" dedi.

"Hain ve aşağılık" olarak tanımladığı saldırıyı kınayan Rubalcaba, "ETA bugün bir kişiyi öldürüp, bir aileyi de söndürdü. Bunu yapanın tek bir geleceği olacak: mahkeme ve cezaevi" şeklinde konuştu.

İspanya'da genel seçimlere katılacak siyasi partilerin çoğu seçim propagandalarını erkenden kesti ve tüm partiler saldırıyı kınadı.

ETA'nın saldırısının, pazar günü yapılacak genel seçimlere doğrudan bir etkisinin olması beklenmiyor.

İspanya'da yaklaşık 40 yıldan bu yana terör saldırıları yapan ETA, 800'den fazla kişinin ölümüne sebep olurken, Carrasco ile birlikte siyasi kimliği olan 41. kişiyi öldürmüş oldu.