BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Estonya Euro bölgesine katılmaya kararlı

Euro bölgesinin karşı karşıya olduğu kriz tartışılmaya devam ederken, Avrupa Birliği'nin yeni üyelerinden Estonya, ortak para birimine geçmekte kararlı.

Abone ol

Euro'nun Estonya için sembolik önemi büyük

Euro bölgesini etkileyen kriz tartışılmaya devam ederken, ortak para birimi Avrupa Birliği'nin yeni üyeleri için önemini korumaya devam ediyor.

Bu üyelerden biri de altı yıl önce Avrupa Birliği üyesi olduktan sonra, 1 Ocak itibariyle Euro kullanmaya başlayacak olan Estonya.

Estonya, böylece Euro para birimini kullanan 17. ülke olacak.

Financial Times gazetesi, Euro bölgesinin dağılma olasılığı tartışılmaya devam ederken, yeni üyeler kabul edilmesinin dışarıdan bakınca çok anlamlı gelmeyebileceğini yazıyor.

Ancak haberde, yaşanan tüm sıkıntılara rağmen, Euro'nun birliğin doğu sınırlarındaki ülkeler açısından batıdaki yerlerini sağlamlaştırmak için büyük önem taşıdığı vurgulanıyor.

'Belirsizlikten kurtulacağız'

Financial Times gazetesine konuşan ülkenin Maliye Bakanı Jürgen Ligi, nüfusu 1,3 milyon olan ülke için Euro'nun mali öneminin de büyük olduğunun altını çiziyor.

Ligi, "Kendi ekonomi politikamızı oluşturmak için çok küçük bir ülkeyiz. Sürekli para birimimizin değerini düşürmek zorunda kalacak mıyız sorularıyla karşı karşıyaydık. Euro bölgesinin bir parçası olduğumuzda ise, ticaret ve yatırım artacak, ayrıca bu belirsizlikten de kurtulacağız" diyor.

Estonya'nın Euro bölgesine katılabilmek için ekonomik kriz sırasında önemli bütçe kısıntıları uygulaması gerekti.

Ülkenin bütçe açığının ise, yüzde 1,3 ile birlik üyeleri arasındaki en düşük oranlardan olması bekleniyor.

Estonya'nın komşuları Letonya ve Litvanya'nın da 2014 yılında Euro bölgesine dahil olacağı tahmin ediliyor.