BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,11
HABER /  GÜNCEL

Eski istihbaratçı Pekin açıkladı MİT El Muhaberat’ı nasıl atlattı?

Genelkurmay İstihbarat Dairesi Başkanı Em. Korg. İsmail Hakkı Pekin, MİT'in Reylanlı saldırısının planlayıcılarından Yusuf Nazik'i Lazkiye'de paketleyip getirmesiyle ilgili dikkat çeken açıklamalar yaptı.

Abone ol

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) bir kez daha "helal olsun" dedirtti. FETÖ ve PKK'lı hainleri bir bir yakalayan MİT, son olarak Suriye istihbaratı El Muhaberat'ın kalbi Lazkiye'den Reyhanlı'da 53 kişinin öldüğü bombalı saldırının faillerinden Yusuf Nazik'i alıp Türkiye'ye getirmişti.

Müthiş operasyonla ilgili ilginç ayrıntıları Genelkurmay İstihbarat Dairesi Başkanı Em. Korg. İsmail Hakkı Pekin Milliyet gazetesinden Tunca Bengin'e anlatı. Yazar Bengin açıklamaları bugünkü köşe yazısına taşıdı.

MİT El Muhaberat’ı nasıl atlattı?
“Genelde bu tip faaliyetler doğrudan ilgili yerde değil üçüncü bir ülkede yapılır. Mesela İranlı bilim adamını İsrailliler Türkiye’den kaçırdı. Rus istihbaratı Çeçenleri Türkiye’de infaz etti. Bu direkt kendi ülkesinde, yani zamanında Muhaberat adına çalışan birisini Suriye’nin içerisine girip almak gerçekten yeni bir şey. MİT alıp getiriyor. Suriye istihbaratının kullandığı bir adamı Suriye’den alıp getirmek çok zor bir iş. Çünkü normalde bu tip adamların verilen görevi yaptıktan sonra eşkalleri değişir, kimlikleri değiştirilir. Bunlara koruma, özel yer verilir. Demek ki bu konuda Muhaberat zayıf kaldı ve bu zayıflığı MİT oradaki elemanları vasıtasıyla tespit etti. Bu birdenbire olacak bir iş değil. Büyük ihtimalle Muhaberat’ın korumadığı bir ana denk getirildi.”

Bu MİT açısından ne anlama geliyor?
“Sizin kanallarınızın çok daha güçlü olduğunu gösteriyor. Lazkiye gibi bir yerden bu adamı alıp 70-80 kilometre içeriye sokmak hiç kolay iş değil. Bu bizim istihbarat teşkilatımızın Suriye’de ne denli etkili olduğunu ne denli yerleştiğini gösteriyor. Tabii istihbarat teşkilatı gidip kendi yerleşmiyor. MİT’in o bölgede görevlendirdiği beyin, yerel haber elemanlarıyla bu işleri takip ediyor. Bu bizim istihbaratta yapılandırılan dış operasyonlar bölümünün, yetki verilen birimin artık Suriye’ye, Irak’a veya başka bir yere, belki Avrupa’ya iyice nüfuz ettiğini buralarda istediği bilgileri aldığını, istediği kişileri takip ettiğini ve fırsatını yaratarak bu insanları getirdiğini gösteriyor. Bu çok önemli bir yeterlilik. Özellikle de istihbarat savaşlarının yaşandığı bir bölge için.”

Operasyonun iki mesajı
Bunun MİT’in geldiği nokta dışında birçok yere mesajı da olduğunu belirten Pekin devam ediyor:
“Hem Suriye’deki, Irak’taki PKK’lılar hem de sağdaki, soldaki FETÖ’cülerin korku içinde olması lazım. Bu aynı zamanda ABD’ye, bölge ülkelerine ve Türkiye’deki teröristlere de ‘nereye giderseniz gidin sizi takip ediyorum, yakalayıncaya kadar da dosyanızı kapatmıyorum’ diye bir mesaj.

İkincisi bu teröristleri destekleyen ülkelere mesaj. Bakın desteklerseniz ben gelirim alırım, böylelikle bu adamlar itiraf ederler, neler yaptığınız ortaya çıkar ve ben bunu dünya aleme duyururum. Büyük ihtimalle Türkiye bu olayın sonunda bir dosya hazırlayıp Suriye için uluslararası mahkemeye gidecek...”