BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Eski FBI Başkanı Comey: Rusya seçimlere müdahale etti

ABD lideri Trump'ın kovduğu FBI Direktörü Comey, halka açık şekilde soruları yanıtladı. Tüm Amerikalıların takip ettiği ifadede, Comey Rusya'nın 2016 başkanlık seçimlerine müdahale ettiğini söyledi.

Abone ol

ABD'de aylardır gündemin bir numaralı maddesi olan Rusya'nın ABD seçimlerine müdahale ettiği yönündeki iddialarla ilgili soruşturmada eski FBI Direktörü James Comey soruları cevapladı. Comey, Rusya'nın ABD seçimlerini etkilemeye çalıştığı konusunda 'şüphem yok' ifadesini kullandı. 

Comey, 10 Mayıs'ta ABD Başkanı Trump tarafından görevine son verilmesinin ardından ilk kez halka açık bir oturuma katılarak Senato İstihbarat Komitesinde senatörlerin sorularını yanıtladı.

Soruşturmanın başına olan ancak Trump tarafından görevine son verilen eski FBI Direktörü James Comey, ABD Senatosu'da ifade verdi. ABD medyası Comey'nin ifadesini canlı yayınladı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın görevden aldığı eski FBI Başkanı James Comey, Senato İstihbarat Komitesi'nde ifade verdi. Comey, Trump ile görüşmelerini neden kaydettiğine ilişkin bir soruya, "yalan söyleyeceğinden korktuğum için" yanıtını verdi.

SORUŞTURMA İÇİN DÖNÜM NOKTASI

James Comey, Rusya'nın ABD'de son başkanlık seçimlerine müdahale etmek istediğinden hiçbir şüphesi olmadığını söyledi. Comey, Trump'ın Rusya soruşturmasında adaleti yanıltmak isteyip istemediği ile ilgili bir soruya, "Buna ben karar veremem" yanıtını verdi. Eski FBI Başkanı, "adaletin yanıltılıp yanıltılmadığının" özel soruşturma sonunda ortaya çıkacağını belirtti. James Comey, 9 Mayıs'ta Başkan Trump tarafından görevden alınmıştı.

FBI'I KARALAMAYI SEÇTİ

Trump'ın, kendisini Rusya soruşturmasıyla ilgili hususlardan dolayı kovduğunu savunan Comey, "Benim değerlendirmem, Rusya soruşturmasından dolayı işime son verildiği şeklindedir." ifadesini kullandı.

"FBI Direktörünü kovmak için yasal bir sebebe ihtiyaç olmamasına rağmen yönetim, daha sonra beni ve en önemlisi düzensizlik içinde olduğunu söyleyerek FBI'ı karalamayı seçti. Bunların hepsi yalandı, basit ve sade." diyen Comey, Trump'ın kendisi hakkındaki açıklamalarından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Comey, Trump'ın kendisinden "Rusya soruşturmasını sona erdirmesi" talebinde bulunmadığını, ancak eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn hakkındaki soruşturmanın sona erdirilmesini istediğini söyledi.

"TALEBİNİ RAHATSIZ EDİCİ BULDUM"

Trump'ın, Flynn hakkındaki soruşturmanın sona erdirilmesi isteği karşısında şaşırdığını söyleyen Comey, FBI'daki meslektaşlarının da bu taleple ilgili endişe duyduğunu anlattı. Comey, "General Flynn, yasal olarak tehlike altındaydı. Hakkında devam eden bir FBI soruşturması vardı. Bundan dolayı (Trump'ın talebini) çok rahatsız edici buldum." dedi.

Comey, Trump'ın Flynn ile ilgili sözlerini bir talimat gibi değil, ne yapması gerektiğini söyleyen bir istikamet olarak gördüğünü dile getirdi, ancak yaptıkları değerlendirme sonucunda Flynn soruşturmasını sürdürme kararı aldıklarını vurguladı.

"KENDİMİ SAVUNMAM GEREKEBİLİR DİYE NOT ALDIM"

Önceki başkanlar George W. Bush ve Barack Obama dönemindeki özel görüşmelerle ilgili bilgi notu tutma ihtiyacı duymadığını anlatan Comey, ancak Donald Trump ile görüşmelerini "bir gün kendisini ve FBI'ın bütünlüğünü savunması gerekebilir" diye kayıt altına aldığını belirtti.

"Açıkçası onun (Trump), toplantımızın doğası hakkında yalan söyleyebileceği konusunda endişeliydim, dolayısıyla bunları kayıt altına almamın önemli olduğunu düşündüm." diyen Comey, dolaylı olarak Trump'a güvenmediğini kamuoyu önünde beyan etmiş oldu.

"KAYITLARI ARKADAŞIMA VERDİM"

Trump ile görüşmesinin kayıtlarını, medyaya ulaştırması talebiyle bir arkadaşına verdiğini, böylece Rusya soruşturmasına özel savcı atanmasının yolunun açılabileceğine inandığını söyleyen Comey, senatörlerin sorularını yanıtladı.

Söz konusu kayıtları neden üçüncü bir şahıs aracılığıyla medyaya ilettiğinin sorulması üzerine Comey, medyanın kendisini ve ailesini rahatsız etmesini istemediğini, bu sebeple bir arkadaşı aracılığıyla ilgili bilgi notlarını aktarmanın daha doğru olacağına inandığını belirtti.

"RUSYA'NIN MÜDAHALESİNDEN ŞÜPHEM YOK"

"Rusya'nın seçimlere siber saldırı ile müdahale ettiğine ilk günden beri şüphem yok." diyen Comey, bununla beraber bu saldırıların seçim sonuçlarını etkilemediğini vurguladı. FBI'ın yürüttüğü soruşturmanın yerinde bir soruşturma olduğunu kaydeden Comey, bu saldırıların boyutu ve yöntemine ilişkin olan biteni tam olarak anlamaları gerektiğini ifade etti.

Comey'nin, halka açık oturumun ardından kapalı oturumda senatörlerin Rusya soruşturmasıyla ilgili sorularını yanıtlamaya devam ettiği bildirildi.

BEYAZ SARAY'DAN COMEY'YE "YALANCI" YANITI

Sanders, Comey'nin ABD Kongresi Senato İstihbarat Komitesindeki değerlendirmelerinin ardından gazetecilere Beyaz Saray'da açıklamalarda bulundu.

Comey'in açıklamasına tepki gösteren Sanders, "Şunu çok net olarak söyleyebilirim ki Başkan yalancı değil ve dürüst olmak gerekirse bu sorunun yöneltilmesi aşağılayıcı." ifadesini kullandı.

Comey'nin Kongredeki konuşmasının Beyaz Saray'da nasıl takip edildiği yönündeki bir soru üzerine ise Sanders, "Normalde olduğu gibi çalışmalarımıza devam ediyoruz." cevabını verdi.

ABD Kongresindeki ifadesinde Comey, Trump yönetiminin "görevine son verildikten sonra kendisini karaladığını" ve "FBI hakkında yalan söylediğini" öne sürmüştü.