BIST 10.183
DOLAR 32,36
EURO 34,66
ALTIN 2.388,57
HABER /  GÜNCEL

Eski Avrupa Parlamentosu milletvekili Terörle Mücadele'de gözaltında

Önceki gece İstanbul Atatürk Havalimanı'nda çantasında bulunan çok sayıda B1 vitamini nedeniyle gözaltına alınan Feleknas Uca, 'PKK ve KCK ile yönetici düzeyinde ilişkileri bulunduğu şüphesiyle' Terörle Mücadele Şubesi'ne götürüldü.

Abone ol

Almanya'nın, Avrupa Parlamentosu (AP) eski milletvekillerinden Feleknas Uca, İstanbul'da Terörle Mücadele Şubesi'nde ifade veriyor.

Uca önceki gece İstanbul Atatürk Havalimanı'na girdiği sırada çantasında bulunan 248 kutu B1 vitamininin kaydı olmadığı gerekçesiyle gözaltına alındı.

Eski vekil havaalanı polislerince bir gece alıkonduktan sonra, sınır dışı işlemlerinin tamamlanması için Yabancılar Şubesi'ne sevk edildi.

BBC Türkçe'ye konuşan Uca'nın avukatı Ramazan Demir, oradaki işlemleri tamamlanmadan önce Terörle Mücadele Şubesi ekiplerinin gelerek yeni bir soruşturma açmak üzere Uca'yı gözaltına aldıklarını belirtiyor.

Demir, Terörle Mücadele Şubesi'nin eski AP vekilini "PKK ve KCK ile yönetici düzeyinde ilişkileri bulunduğu şüphesi" ile gözaltında tuttuğunu, vitaminlerin "bahane" olduğunu söylüyor.

Eski milletvekili Feleknas Uca, toplam iki gece iki gündür gözaltında tutuluyor.

Avukatı, henüz Uca'nın soruşturma savcısının kim olduğunun belli olmadığını, ancak büyük ihtimalle gözaltı süresinin uzatılmasını talep edeceklerini düşündüklerini de ekliyor.

Kürtçe tercüman talebi

İfadesini almak isteyen Terörle Mücadele ekiplerine ana dilinin Kürtçe olduğunu, yabancı dil olarak da Almanca bildiğini söyleyen Feleknas Uca, Kürtçe tercüman talebinde bulundu.

Uca'nın avukatı, "Feleknas Hanım tercüman talebinin doğal bir hak olduğunu ve hiçbir siyasi eylemle ilişkili olmadığını ifade ettiğini" belirtiyor.

Demir, Uca'nın talebine TEM yetkililerinin "Ne gerek var şimdi Kürtçe tercümana, Almanca bilen birini bulalım işte, zorluk çıkarmayın." diyerek tepki verdiklerini anlatıyor.

Ramazan Demir, BBC Türkçe ile konuştuğu sırada, ifadesi alınırken Uca'nın yanında bulunmak üzere Terörle Mücadele Şubesi'ne gidiyordu.

Avukat, "Kürtçe tercüman bulunduracaklarını sanmıyorum. Tercüman gelmezse Feleknas hanım ifade vermeyi reddedecek sanırım." dedi ve avukatları olarak Uca'nın yanında bulunmadıkları halde eski milletvekilinin defalarca Avrupa'daki faaliyetleriyle ilgili olarak sorgulandığını ekledi.

Demir, bunu ifade almak isteyen güvenlik yetkililerine de açıklamaya çalıştıklarını ekliyor.

Demir, Uca'nın beraberinde getirdiği vitaminlerin, yurt dışındaki insan hakları örgütlerinin kampanyasıyla toplandığını ve Türkiye'deki İnsan Hakları Derneği'ne teslim edilmek üzere getirildiğini söylüyor.

Açlık grevlerinde, günlük su, tuz, şeker ve süreç sonlandığında kalıcı beyin hasarının oluşmaması için B1 vitamininin alınması gerekli.

B1 kullanmayan mahkumların, 40 ila 60 gün arasında, bir çeşit sinir hastalığı olan, tedavisi bulunmayan Wernicke Korsakoff hastalığına yakalanma riski bulunuyor.

Ancak, B1 vitamini Türkiye'de saf halde üretilmiyor ve bulunmuyor.

B1 vitamini, 2000 yılında cezaevlerinde süren ölüm oruçları sırasında da yurt dışından temin edilmişti.