BIST 10.046
DOLAR 32,30
EURO 34,68
ALTIN 2.408,65
HABER /  GÜNCEL

Eski AP milletvekili Uca sınır dışı edildi

Üç gün önce 'PKK ve KCK ile yönetici düzeyinde ilişkileri bulunduğu' iddiasıyla gözaltına alınan eski Avrupa Parlamentosu milletvekili, bu sabah sınır dışı edildi.

Abone ol

İki gündür "PKK ve KCK ile yönetici düzeyinde ilişkileri bulunduğu" iddiasıyla gözaltına tutulan eski Avrupa Parlamentosu milletvekili Feleknaz Uca, bu sabah sınır dışı edildi.

Feleknaz Uca, İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan giriş yaptığı sırada çantasında bulunan çok sayıda B1 vitamininin kaydı olmadığı gerekçesiyle alıkonulmuş, daha sonra ifade vermek üzere İstanbul'da Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürülmüştü.

Fakat avukatı Ramazan Demir, Uca’nın Terörle Mücadele Şubesi’nde resmi olarak ifadesi alınmadan, dün akşam doğrudan İstanbul Emniyeti’nden savcılığa sevk edildiğini söyledi.

Uca’nın kendi isteğiyle Türkçe olarak başladığı sorgusu sırasında, Türkçe konuşmakta zorlandığından, Kürtçe bilen bir polis memurunun kendisine tercümanlık ettiği bildirildi.

Uca’nın getirdiği B1 vitaminlerine ise el konuldu.

Savcı tarafından sorgulanmasının ardından, Uca’nın sınır dışı edilmesine karar verildi.

Eski milletvekili Feleknas Uca, toplam iki gece iki gün gözaltında tutuldu.

Demir, savcılığın kararının ardından eski milletvekilinin Kumkapı’da bulunan Yabancılar Şubesi Misafirhanesi’ne götürülmesine karar verildiğini duyurdu.

Fırat Haber Ajansı’nın haberine göre Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) milletvekilleri ve Uca'nın avukatları İçişleri Bakanlığı yetkilileri ile görüşerek Uca'nın Yabancılar Şubesi'nde tutulmamasını istedi.

Talebin kabul edilmesi üzerine, eski AP milletvekili Uca iki polis nezaretinde Atatürk Havalimanı'na götürüldü.

Bu sabah uçağa bindirilen Feleknas Uca Almanya’ya gitti.

Uca'nın sınırdışı edilen kişilere uygulandığı gibi bir sene boyunca Türkiye'ye girişine yasaklama getirilip getirilmeyeceği ise henüz kesinlik kazanmadı.

B1 tartışması

Avukat Ramazan Demir, Uca’nın yurt dışından getirdiği B1 vitaminlerini ihtiyacı olanlara dağıtılmak üzere İnsan Hakları Derneği’ne (IHD) teslim edeceğini belirtti.

Demir savcının sorgulama sırasında “B1 vitaminlerinin açlık grevleri eylemcileri için getirilmiş olması fikrini doğrudan örgüt emriyle, bağlantısıyla yapılmış bir hareket olarak algıladığını” söyledi.

Ramazan Demir, “Feleknas Hanım ifadesinde ‘B1 vitaminlerini İHD’ye teslim edecektim. Onlar ihtiyacı olanlara dağıtacaktı, bunların arasında düşük yapma tehlikesi olan kadınlar da var. Ben daha önce kadın konularında çalışıyordum zaten’ dedi" şeklinde konuştu.

Bu arada, vitaminler konusunda Türkiye basınında da çelişkili ifadeler yer aldı.

Radikal gazetesi, haberinde eski vekilin, ifadesinde vitaminleri bir süredir cezaevlerinde devam eden açlık grevleri için getirmediğini yazdı.

Habere göre Uca, Türkiye’de saf halde bulunamayan vitaminleri Diyarbakır’da şiddet gören ve düşük tehlikesi yaşayan hamile kadınlara teslim edilmek üzere getirdi.

Gazete, Uca’nın “Bu ilaçları Diyarbakır ’da şiddet gören ve düşük tehlikesi olan kadınlara verilmek üzere Diyarbakır İHD ’ye iletecektim. Bu ilaçları getirmek için herhangi bir örgütten talimat almadım” dediğini aktardı.

Öte yandan Türkiye basınında “açlık grevleri için Türkiye’ye B1 vitamini getiren eski AP vekili gözaltına alındı” ifadeleri de yaygın biçimde yer buldu.