BIST 10.180
DOLAR 32,37
EURO 34,70
ALTIN 2.403,30
HABER /  GÜNCEL

Eski ABD lideri Carter, Küba konusunda devreye girdi

ABD'nin eski başkanı Jimmy Carter, Havana'yı ziyaretinde Küba lideri Raul Castro ile bir araya geldi. Ancak tutuklu bir Amerikalının serbest kalması konusunda ilerleme sağlanamadı.

Abone ol

Eski ABD Başkanı Jimmy Carter, Havana'da Küba lideri Raul Castro ile bir araya geldi.

Carter, Kübalı yetkililerle tutuklu Amerikalı taşeron Alan Gross'un durumunu görüştü ancak bu konuda somut ilerleme sağlamayı başaramadı.

Gross'un durumu Washington ve Havana arasındaki gerilime yeni bir boyut eklemişti.

Yardım kuruluşlarına taşeronluk hizmeti verdiği söylenen Alan Gross, bu ay başında Havana'daki Yahudi gruplara uydu haberleşme olanakları sağladığı için tutuklanmıştı.

61 yaşındaki Gross daha sonra 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Geçen hafta üç günlük ziyaret kamuoyuna duyurulduğunda Carter'ın Gross'un serbest bırakılmasına çalışacağı beklentisi oluştu.

Carter ise ziyaretinin temel amacının bu olmadığını savundu.

"Kendisini ülkeden çıkarmaya gelmedim" diyen Carter, "Burada bulunuşumuz hükümet liderleri ve Küba vatandaşlarından bazıları ile görüşmeler yapmak." diye konuştu.

"Umarım iki ülke arasındaki ilişkilere katkıda bulunabiliriz" dedi.

Küba Gross'u rejime tehdit olarak gördü

Gross, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından finanse edilen bir programı yürüten Development Alternatives (Gelişim Alternatifleri) adlı şirket için çalışıyordu.

Küba yetkilileri, Gross'un sağladığı cihazların Ada'daki rejimi baltalamak için muhaliflere internet üzerinden haberleşma olanakları sağlayacağını öne sürüyordu.

Beyaz Saray yönetimi, Gross hapiste kaldığı sürece ilişkilerin gelişimi için girişimde bulunulmayacağını söylemişti.

Havana'daki başkanlık sarayında Küba lideri Raul Castro ile bir araya gelen Carter, 1959'daki devrimden bu yana ülkeye giden ilk ve tek eski başkan.

İki ülkenin diplomatik ilişkileri 1960'dan bu yana kesik, ancak Carter'ın 1977-1981 arasındaki başkanlığı döneminde ilişkiler biraz daha yumuşamıştı.

Castro ve Carter basının görüntü almasından sonra, görüşmelerini kapalı kapılar ardında sürdürdü. İkili daha sonra kentin tarihi kesimindeki bir restoranda özel bir akşam yemeği yedi.

86 yaşındaki Nobel barış ödülü sahibi eski Başkan, Havana'yı Küba yönetiminin daveti üzerine ziyaret ediyor.

Başkanı olduğu Carter Merkezi, ziyareti "özel ve sivil sıfatla" yapıldığını belirtti.

Carter muhaliflerle görüşecek

Carter'ın bugün de ülkenin önde gelen muhaliflerinden bazıları ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Görüşmeler için davet edilenler arasında internet güncesi yazarı Yoani Sanchez de var.

Carter dün ülkeye varır varmaz hükümet yetkilileri ve bazı dini liderlerle görüştü. Bunlar arasında ülkede büyük etkisi olan Katolik Kardinal Jaime Ortega da vardı.

Carter daha önce Küba'yı 2002 yılında ziyaret etmiş, Amerikan yönetimine Küba'ya uygulanan ticaret ambargosunu kaldırma; Küba yetkililerine demokrasi ve insan haklarının gelişimini sağlama çağrıları yapmıştı.

Carter'un bu seferki ziyareti sırasında Küba devriminin mimarı Fidel Castro ile görüşüp görüşmeyeceği açıklık kazanmadı.