BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,91
ALTIN 2.438,95
HABER /  DÜNYA

Esenler kentsel dönüşüme hız verdi

Esenler Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte yürüttüğü Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamındaki çalışmalara hız verdi. Havaala...

Abone ol

Esenler Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte yürüttüğü Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamındaki çalışmalara hız verdi. Havaalanı Mahallesi’nde uygulanacak kentsel tasarım projesi son şeklini alırken, Tuna Mahallesi’nde yapılacak kentsel dönüşüm projesinde de son aşamaya gelindi.
Esenler Belediyesi’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte yürüttüğü Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında; Tuna ve Havaalanı Mahallelerinde çalışmalar aralıksız devam ediyor.
Moloz kaldırma çalışmalarının devam ettiği Havaalanı Mahallesi’nde uygulanacak kentsel tasarım projesi son şeklini alırken; Tuna Mahallesi’nde de yapılacak kentsel dönüşüm projesi ile ilgili hazırlanan plan ve kentsel tasarım projesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının onayına sunuldu. Projenin Bakanlık tarafından onaylanmasının ardından Esenler Belediyesi, Tuna Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlarla bire bir görüşmelere başlayacak.

FERAH YAŞAM ALANLARI OLUŞTURULACAK
Havaalanı Mahallesi’nde riskli alan ilan edilen bölgede depreme dayanıksız binaların tamamının yıkımını tamamlayan Esenler Belediyesi, kısa bir zaman içinde Havaalanı’nda da kentsel dönüşüm konutlarının inşaatına başlayacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte yürütülen proje kapsamında; Havaalanı Mahallesi’nde yaklaşık 2 bin 251 bağımsız bölüm inşa edilecek. Kentsel dönüşüm alanında yaşam kalitesini arttırmak amacıyla yapı yoğunluğu düşürülerek bloklar arası ferah yaşam alanları oluşturmak için Esenler Belediyesi, Bakanlık tarafından onaylanan imar planlarına ilişkin elde edilen 215 bin metrekarelik inşaat alanının 185 bin metrekaresini kullanacak. Ayrıca söz konusu alan içerisinde farklı kat uygulamaları yapılarak mimari ve estetik açıdan görsel zenginlik kazandırılacak.
Toplam 18 bloktan oluşacak projede daireler ise 67, 87, 94, 113 ve 141 metrekare büyüklüğünde olacak. Kentsel dönüşüm konutları, inşaatlar başladıktan 24 ay sonra hak sahiplerine teslim edilecek. Kentsel dönüşümün uygulandığı alanda yüzde 28 yapılaşma, yüzde 72 yeşil alan ve sosyal donatı alanları olacak. Toplam 7 bin araçlık kapalı otoparkın da yer alacağı konutlar ekolojik bina konseptinde olacak.

PROJE ARTIK DEVLETİN GÜVENCESİNDE
Havaalanı Mahallesi’nde yürütülen kentsel dönüşüm projesinin devletin güvencesi altında olduğunu söyleyen Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, “Burası artık devlete ait bir proje ve devletin garantisinde ve güvencesinde. Devlet asla milletini aldatmaz. O nedenle gönlünüzü ferah tutun” dedi.
Havaalanı’nda toplam 72 bin metrekarelik alanda yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarında 72 bin metrekarelik alanda sadece yüzde 28’i yapılandırdıklarını belirten Göksu, “72 bin metrekarelik alanda biz sadece şuan da yüzde 28’ini yapılandırıyoruz. Geriye kalan alanın tamamını donatıya bırakıyoruz. Yani gezinti alanları, park alanları ve yeşil alanlara bırakıyoruz. Normalde imarda yetkimiz yüzde 40 ancak biz yüzde 28’de bırakıyoruz öe geri kalan alanı da donatı alanı olarak kullanıyoruz. Her hak sahibine konuşulan ve anlaşılan metrekarenin haricinde artı 25 metrekare otopark veriyoruz. Bunları da Allah nasip ederse maket projesi bittiğinde çekilişle tapularını hak sahiplerine vereceğiz” diye konuştu.

SIRADA TUNA VAR
Tuna Mahallesi’nde yapılacak kentsel dönüşüm projesi kapsamında ise; kentsel dönüşüm projesi ile ilgili hazırlanan plan ve kentsel tasarım projesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığının onayından geçtikten sonra Esenler Belediyesi projeyi Tuna Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlara bire bir anlatacak. Vatandaşlarla yapılacak görüşmelerin ardından anlaşmalar imzalanarak Tuna Mahallesi’ne ilk kazma vurulacak.
Tuna Mahallesi’nde yürütülecek kentsel dönüşüm projesi ile toplam 77 binada 350 bağımsız bölüm yıkılacak, 25 bin metrekarelik alana toplam 700 konut yapılacak. Sosyal donatıların da yer alacağı blokların ilk üç katında ticari üniteler ve yaşam alanları olacak. Projede, 1+1, 2+1, 3+1 ve sınırlı sayıda 4+1 daireler yer alacak. Kentsel dönüşümün uygulandığı alanda yüzde 25 yapılaşma, yüzde 75 yeşil alan ve eğitim alanı olacak.
Kapalı otoparkın da yer alacağı konutlar ise ekolojik bina konseptiyle dikkat çekiyor. Yaklaşık bin 500 ailenin yaşadığı Tuna Mahallesi’nde yapılacak kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkılacak evlerin sahiplerine de yıkılan evlerinin yerine yeni dairelerini teslim alacakları zamana kadar kira yardımı ve isterlerse cazip fırsatlarla kredi desteği sağlanacak. Proje kapsamında yapılacak konutlar ise proje başladıktan 24 ay sonra teslim edilecek.