BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  DÜNYA

Esed'i ele veren istihbarat raporu

Fransız istihbarat servisi Suriye'deki kimyasal saldırıyla ilgili hazırladığı rapor açıklandı.

Abone ol

İNTERNET HABER- Fransa istihbarat servislerinin raporuna göre, 21 Ağustos'ta Suriye'nin başkenti Şam'daki kimyasal saldırı Beşşar Esed rejimi tarafından düzenlendi. Fransa'nın hazırladığı rapora göre sarin dahil Suriye yönetiminin elinde 1000 tontan fazla kimyasal silah yer alıyor.

Hükümete yakın bir kaynak, Başbakan Jean-Marc Ayrault'nun senato ve meclis başkanları, dışişleri ve savunma komisyonları, parlamentonun her iki kanadındaki çoğunluk ve muhalafet gruplarının başkanlarına sunduğu raporun, Suriye halkına karşı kimyasal silah kullandığını açık bir şekilde gösterdiğini belirtti.
 
Dış Güvenlik Genel Müdürlüğü (DGSE) ve Askeri İstihbarat Müdürlüğü'nce (DRM) hazırlanan 9 sayfalık raporda, saldırıdan etkilenen bölgelerin muhaliflerin elinde olduğu ve rejim tarafından tutulan bölgelerin sınırında yer aldığı kaydedildi.

"MUHALİFLERDE BU TÜR SİLAHLAR YOK" 
 
Raporda, muhaliflerin, çok büyük olasılıkla sanayi yapımı roketler kullanarak böyle "kitlesel ve koordineli" bir saldırıyı düzenleme imkanlarının bulunmadığı belirtilirken, "rejimin, saldırıdan sonra çevredeki izleri silme amacıyla bölgeyi yoğun şekilde bombaladığı" vurgulandı.
 
Önceki saldırılardan farklı olarak, 21 Ağustos'takinin "kitlesel olduğu, taktik ve bölgeyi yeniden ele geçirme amacını taşıdığı" aktarıldı.

KORKUTAN RAPOR 
 
Bu arada Fransa Başbakanı Jean-Marc Ayrault, bugün bir araya geldiği milletvekilerine Suriye'de kimyasal silah kullanıldığına ilişkin Fransa'nın "kanıtlarını" sundu.
 
Fransa'nın dosyasındaki bilgilerin, Suriye'nin sarin dahil 1000 tondan fazla kimyasal silahı olduğuna işaret ettiği belirtiliyor.