BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Eşcinselleri ve İslamı protesto intiharı

Fransa'nın başkentinde sağcı bir tarihçi, eşcinsel evlilikleri ve 'Fransa'da İslamın yükselişini' protesto için Notre Dame katedralinde intihar etti.

Abone ol

Fransa'da aşırı sağcı bir tarihçinin, Paris'in ünlü katedrali Notre-Dame'da intihar etmesi tartışma yarattı.

78 yaşındaki Dominique Venner, eşcinseller arasında evliliği ve 'Fransa'da İslamcılığın yükselişe geçmesini' protesto için katedrali ziyaret eden turistlerin gözü önünde ağzına kurşun sıkarak intihar etti.

Venner, hem ölümü ardından bir arkadaşı tarafından radyoda okunan mesajında, hem de kendi blogunda yazdığı son makalede, eşcinsellerin evlenmesine izin veren yasanın geçen hafta meclisten geçmesini ve Afrika'dan gelen "göç dalgasının önünün alınmamasını" kınadı.

Venner mesajında "Üzerimize çöken ağırlıktan kurtulmak için kendimi feda etmeye karar verdim. Vicdanlar uyansın diye kendimi öldürüyorum." dedi.

Sağcı Ulusal Cephe hareketinin lideri Marine Le Pen'in de intiharı "halkı uyandırmaya yönelik siyasi bir eylem" olarak nitelemesi, ülkede tartışma yarattı.

İktidardaki Sosyalist Parti'nin birinci sekreteri Harlem Desir, Le Pen'i "büyük bir şiddet eylemini kutlamakla" suçladı.

Venner'ın ölümünü "aşırı sağcı marjinal bir kişinin eylemi" olarak niteleyen Desir, Le Pen'in sözleriyle şoka uğradığını bildirdi.

Venner'in intiharı sosyal medyada da tartışma yarattı. Twitter'da yapılan yorumların çoğunun olumsuz olduğu, bunların bazılarında intiharın "terör eylemi" diye nitelendiği görüldü.

Yorumlarında Venner'ı destekleyenlerden biri ise, intihar eden eylemciyi "kendisini vatanı ve kaybolan değerler uğruna feda eden bir vatansever" olarak niteledi.

Venner, bir zamanlar 1960'larda Cezayir'in bağımsızlığına karşı çıkan ve dönemin cumhurbaşkanı Charles de Gaulle'ü öldürmeye çalışan Gizli Ordu Örgütü'ndeki eylemleri nedeniyle hapiste yatmıştı.