BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Eşcinseller eğitimde ne istediler?

Ders kitaplarındaki ayrımcılık tartışılırken bir rapor da eşcinsellerden geldi. Türk eğitim sisteminden dert yandılar..

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER
ANKARA
- Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun yeni eğitim yılı başında eğitimdeki ayrımcılık üzerine yaptığı konuşmanın yankıları sürerken bir raporda eşcinsellerden geldi.

Eşcinsellerin sesi olarak bilinen Kaos GL Derneği'nin hazırladığı rapora göre, Türk eğitim sistemi homofobik, transfobik, cinsiyetçi ve heteroseksist.

EŞCİNSEL ÖĞRETMENLERLE ANKET
Kaos GL Eğitimde Ayrımcılık Çalışma Grubu tarafından hazırlanan ‘Eğitimde Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Ayrımcılığı Araştırması’ raporu için Ankara’daki üniversitelerde, dershanede, özel bir okulda, kamuda görev yapan eğitimcilerin yanı sıra emekli, kendi isteğiyle mesleğini bırakmış ve mesleğinden ayrılmak zorunda kalmış eşcinsellerle görüşüldü. Görüşmelerden çıkan sonuçlar özetle şöyle:

GİZLENİYORLAR: Görüşmecilerin hemen tamamı işlerini kaybedecekleri endişesiyle ya bütünüyle kimliklerini gizlemek zorunda kalmışlar ya da çok sınırlı bir arkadaş grubuyla paylaşabilmişler.

YAPI HOMOFOBİK: Türkiye’de eğitim sisteminin otoriter, ataerkil ve heteroseksist değerlerle yüklü olduğu konusunda hemfikirler. Dolayısıyla bu sistemin ayrımcılığı yeniden üreten dışlayıcı/ötekileştirici bir yapıda olduğunun altını çiziyorlar.

KİTAPLAR AYRIMCI: Ders kitaplarında, ders programlarında ve müfredatta cinsel yönelime ve cinsiyet kimliğine dair sağlıklı bilgilere ya hiç yerilmediğini ya da olumsuz bir biçimde yer verildiğini belirtiyorlar.

ÜNİVERSİTEDE EŞCİNSELLİK ÖĞRETİLMİYOR: Üniversite öğrencilikleri sırasında aldıkları derslerde cinsel yönelimler üzerinde neredeyse hiç durulmamış.

OKULLARDA AŞAĞLANIYORLAR: Sosyal yaşamda ise gerek öğrenciliklerinde gerekse iş yaşamlarında arkadaşlarının bir hayli homofobik tutumlar takındıklarını gözlemlemişler. Bu tutumlar alay, aşağılama, küfür şekillerinde olduğu gibi, kimliklerinin açığa çıkması durumunda dışlama, tehdit, taciz ve fiziksel şiddet gibi boyutlara ulaşmış.

SENDİKLAR BİLE HOMOFOBİK: Diğer taraftan bu süreçlerde muhalif sendikal örgütlerden destek alamayacaklarını, bunun o örgütler içerisinde de sorun yaratabileceğini düşünüyorlar.

DIŞLANIYORLAR: Görüşmecilerden biri ise transeksüel kimliği nedeniyle sorunlar yaşadığında üyesi olduğu sendikadan destek alamamanın yanı sıra buradan da dışlandığını dile getiriyor.

EŞCİNSELLERİN UMUDU YOK: Görüşmecilerin hepsi yakın zamanda Türk eğitim sisteminin homofobik, transfobik, cinsiyetçi, heteroseksist ve diğer ayrımcı öğelerden arınabileceği konusunda umutlu değiller.

ÖĞRETMENLER EŞCİNSELLİK EĞİTİMİ ALSIN: Çözüm olarak öğretmen yetiştiren kurumlarda, eğitim fakültelerinde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği konusuna duyarlı çalışmaların yapılmasını, bunları yapacak araştırmacıların, eğitimcilerin LGBTT örgütleri tarafından gerçekleştirilecek bir farkındalık eğitiminden geçirilmesini öneriyorlar.